Thursday, January 28, 2010

oh yeah!~

dari 2004 sampai 2010..aku masih kat 6th college..mcm2 aku lalui kat cni..banyak gak sumbangan dari segi kerahan tenaga dan juga bahan buangan sisa kendiri :P

sepanjang nak 6thn aku kat sini..mmg patut la aku dok 6th =6 tahun..hehehe..
sayang 6th..tapi ade gak tak ske skit sebanyak..tapi telan je la mane pahit..yang manis kene ingat sampai mati..

kejayaan ade gagal pon ade..sume ajor aku cam ne nak jadi manusia yang terbaik dalam muka bumi Allah nih..tapi tahun 2010 nih aku harap sangat2..tahun paling cemerlang gemilang dan terbilang dalam idop aku..

1. aku nak lulus exam final mbbs seterusnye bekerja kat hospital manjung..
2. sok aku harap 6th akan menang final squasy..
3. berharap gak semoga aku dapat kejayaan bermain bowling wakil kolej..
4. menjadi anak yang paling membanggakan mak n abah aku..
5. semoga aku punye biasiswa di lanjutkan..tak le kne bayor yuran n duit sendiri, ahaks~
6. semoga segala urusan dunia dan akhirat berjalan lancar~ moga ade gak cinta manusia utk aku..kalo ade..2011 nak kawin da..kekeke (gelak gatal)
7. nak jugak meningkatkan iman..mencari redha Allah..amin~

jia yo! chayok!gambateh....berusaha utk NOR SYUHADA DIN MUSTAFAHA

Thursday, January 21, 2010

kite mesti gigih!

tadi mak tipon, mase tuh aku tgh ade kelas n DR HARIS kat Secret recipe..
then aku call mak balik, mak tanye nape kol..ehh?bile plak ku kol mak..aku msg jek..mak kenkadang lambat tgk HP die, lame da berkurun aku kol die, die ingat aku kol die..isk2..

mcm biase lepas bertanya khabar, mak nasihat leeer..aku mesti jadi sebak..huhuhuu..
bergenang je air mate, tapi tak nangis..
mak mengharap, anak die nih lulus utk exam final bulan march nih..
ermm..mak kate gee punye pointer dapat 3 above..
mak kate sure aku pon bolei nanti..
aaa~ terasa berat beban bibahu rase nak galas..
mampukah aku nanti?
aku cuak , tapi aku rase aku steady jek..
i know my knowledge soooooooo weak...
kene study,study dan study..sampai muntah..plzzz..kene poyo study..
mak kate,
tgk NAni anak cik DAh..dapat 4 flat...fuhhhh tergugat kredibiliti aku..aku? DDDDDD jek medang..maluuunye...
aku dulu bagi galakan kat nani..skang nani melebihi aku..malu2..
erm orang rajin study..aku malas..arrgghhh ketensenan melanda..
merepek gile la aku tulis kali nih..seyes..terasa..
bodohnye rase sbb diri nih tak terer bahasa inggeris..sungguh menyesal dulu tak blaja english btol2..nak nangis..
doakan aku..insyaAllah kene berusaha lebih keras..
dah wat examination banyak kali pon kekadang terkial2..need more practise..mesti..!!!!
blaja sampai muntah MESTI! MESTI!
jangan tido sangat..tapi skang ngantuk plak, walaupon dah bantai cappucino secret recipe ;P
hahaha..

Tuesday, January 12, 2010

AMpuni AKu


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


assalamualaikum wbt..

Ya Allah,
hambaMU ini terlalu berdosa,
sentiasa jauh dari menuju redhaMU,
selalu lalai dan leka dengan nikmat dunia,
mengikut nafsu membabi buta...

taubat,yang sentiasa terbuka untukku,
sentiasa ku ambil ringan,
tapi Kau tetap membuka jalan untukku..

Ya Allah Yang Maha Pengasih dan PEnyayang..
bantulah aku..hamba yang lemah ini..
mencari jalan pulang, mencari sinar dan ruang
dari jasad gelap yang aku sendiri buat..

Ya Allah yang ku sembah siang dan malam,
terimalah aku, ampunilah aku..
tempatkan aku di kalangan hambamu yang kau
beri nikmat...
tiada daya upaya, melainkan aku mengharap pertolongan MU..
Kaulah satu-satuNya, TUhan SEkalian Alam..
tiada Tuhan yang di sembah melainkan KAu Ya Allah..
SEsungguhnya Nabi MUhammad itu, pesuruh mu...

Friday, January 8, 2010

blood donation

tgh syok aku main game kat FB tetiba ade plak announcement kat DEwan Makan ade blood donation..aku pon terpikir, lame da aku tak derma darah..ade jek halangan nak derma darah sejak 2-3 tahun yang lepas..akhirnye tanggal 9hb januari 2010..aku menderma..
agak mengecewakan, salu aku derma 45oml, tapi kali nih 300ml ke..doktor kate aku cam pale je..
adakah aku kurang makan lately..atau kurang minum..yup mmg kurang minum..looked at my urine also tell me that my urine is concentrated...

so, i must drink a llottttssssss of water..plain water is good enough. :)

then turun je dari blood donation, nampak abg din. my choreographer (btol ke aku eja) mase menari dulu..glad to see him..lame tak jumpe abg din..he still the same..n i also happy that 6th hantar tarian to FESENI!!!!

then, abg din kenalkan aku kat junior2 aku..hehehe..so aku pon di suruh utk tunjukkan video kitorg menari utk FESENI 2008..yang juara mase tuh..tarian tempayan..TAJAU KAMI...

i miss that moment soooooo~ much..lots of fun, turun berat badan..gelak tawa..happy..ntah la..mcm2

to all my fren FESENI 2008 :

1.Noreliana Hanif - Doktor kat hospital KLAng
2. Normaskinah YAhya - doktor kat hospital AMpang
3.Maria Elina Zaid- doktor kat HKL
4. Wan Yuhana Wan Md yusof - hospital queen Elizabeth KK
5. Zahirah khalid -final year engineering um
6. hashimah hasanudin - same di atas
7. siti nurshilahshuhada- "
8. zulaikha - "
9. charleen - kat klang MS
10. yasmeer ugak - same la
11.nur atiqah mustafa - same n atas
12. caroline- 2nd yr engineering
13. aishah nordin- dentist tapi tak tau keje mane...

tengok la kitorg yang perbagai bidan ni..pelbagai saiz dan keturunan..tapi wee all in the same team under abg din n abg zerul..love u alll!!!!!!!!xxoxo

Wednesday, January 6, 2010

2 more for 100 entry..yeay!

assalamualaikum..
kala orang solat maghrib nihla aku dok nak tullis blog..ape kehalnye nor syuhada nih..hehe..actually aku juz balik dari jalan kaki dari pusat skuash UM balik 6th kolej..ade la 2km jauhnye..ye ke?huhuhu..hari nih dapat gak mengeluarkan peluh bersukan setelah mengumpul lemak dan berhibernasi selama 8 bulan..aisyeh...:(

hari ini dalam sejarah..sebenarnye semalam..aku n dia mengambil keputusan..baik tak payah kontek langsung antara satu sama lain..aku puas hati sbb die yang mintak..dah la forget bout dia..yang penting kene teruskan hidup..mencari diri yang jauh hilang ntah kemana..memperbaiki iman yang makin hari makin jauh dari Yang Esa..dia pon begitu..andai jarak memisahkan kami, aku harap dia juga akan menjadi insan yang lebih baik dan bahagia..insyaAllah..

aku skang sedang bahagia dengan dunia aku..berusaha memantapkan akidah dan akhlak..semoga Allah merestui perjuanganku..melawan nafsu dan hasutan syaitan yang kadang kala menjentik hati dan naluri hambanya yang lemah ini..kene selalu bangkit..kene yakin dengan hidayah dan benteng akidah yang teguh..cewahh!

semalam pegi melawat cek ida..sebenarnye nak pi amek rempah ratus dari muo..di kirim jiran2 tetangga..sbb rempah soto dan briani dari muo ade kelasss!then hujan lebat..maka berbasahlah aku n ida..konon nak balik umah die naik motor..tapi akhirnye berbas juga ke setapak jaya..

sampai sane, pegi paso malam kecik..ade 4 gerai je..gerai jual yong tau foo,nasi kerabu,sate,dan satu lagi aku tka pasan..ida beli nasi kerabu utk aku n die..aku plak beli yong tau foo..walaupon aku telah melantak burger king..tapi tak tau nape selera aku semalam besorrrrr gilleee..mungkin sbb aku puas hati..ape yang berlaku aku ngan die..ntah la..mungkin saat ni aku tunggu..kata2 perpisahan dari mulut die..(die gak yang aku sebut-habis la!<----perkataan kimah salu sebut)

selesai sume, makan,mandi solat, ngantuk plak..tapi sebelom tuh, aku terjumpe buku housemate ida, Bawa hatimu kepada Tuhan dari Ustaz amaluddin Mohd Napiah..aku baru je selesai baca 9 capter dari keseluruhan buku..tapi kesannye cukup mendalam..semoga Allah memberi hidayah dan membawa aku ke jalan yang lurus..amin..

pagi nih, plan aku tak mo pi kelas..jadi mmg tak pi la..petang wat OSCE session yang Dr mohazmi..banyak tips aku dapat..nanti nak kongsi n adik2..moga ilmu yang dapat di kongsi ramai2..pahala mesti mahu kejar beb.. :)

then dalam pada tuh, kol mak, tanye cenggane mak punye FNAC..die kate ok sume berjalan lancar..mak kate mmg die aspirate yelowish fluid dari lump tuh..cytology result seminggu lagi..moga2 nothing happen...

hari nih gak adalah hari lahir sahabat2 ku, syafiq naim dan nor ilyani othman aka iell..mereka dah 25 tahun..mak kesayangan dan paling di cintai plak dah pun 53 tahun...itu lah manusia, umur akan makin meningkat..begitu juga aku..

dalam buku bawa hatimu kepada tuhan-andaikan hari ini kita tidur..tidur kita itu adalah tidur yang terakhir buat kita..adakah kite bersedia..maka, sentiasalah beristigfar pada Allah atas segala dosa2 kite..selain itu, kite mesti memaafkan doa orang lain..hati yang kotor mesti kite bersihkan sebelum tidur..bacalah ayat2 lazim yang kita tahu..semoga Allah mematikan kita dalam iman..insyaAllah...

nampak nye dah pukul 7.55pm, badan pon dah kering..masa utk mandi dan menghadap Dia yang MAha besar..moga solat lebih khusyuk dan berkualiti hendaknye..doakan aku..

Saturday, January 2, 2010

post ke 97 di 2010


assalamualaikum..malam nih malam sabtu,2hb januari 2010..
walaupun 2009 melabuhkan tirai,tapi banyak suka duka yang aku tak lei lupe..akhir 2009, berita dari mak mengejutkan aku,mak bagi msg kate die kene wat mamogram..ade lump kat dada kanan die..6 jan 2010 akan wat FNAC..aku hanya dapat berdoa semoga mak tak pape..rupenye mak dah ade lump tuh dari bulan 3..saje die tak bagitau kitorg anak2 die..yang penting kate die, lepaskan kenduri abelong aku..

ye, abg aku da kawin..ngan pilihan hati die, dalam pada abg aku berkenduri, orang sume sibuk tanye aku,syuhada bile lagi..erm aku blaja pon tak habis lagi..kalo ikut hati dan naluri, mmg dah bersedia sangat2 menjadi seorang isteri dan ibu..hik3..tapi apekan daya,aku masih lagi seorang pelajar..namun itu bukan alasan yang kukuh utk kate nape tak kawin..paling kukuhnye adalah, tak de sape nak aku lagik...tapi aku yakin, ada lelaki yang baik Allah simpankan utk aku..mungkin kah dia yang aku ske tuh..aku hanya mampu berharap dan terusm mengharap..biar la mase yang tentukan perhubungan kami..aku hanya wanita,dia lelaki..takkan perigi cari timba..tapi kalo ikotkan dah macam tuh da skang.. :(

erm lupekan pasal die..ape yang paling mengembirakan aku adalah semalam..berita gembira buat aku dan keluarga..insyaAllah september 2010 andai semuanya smooth, tak de masalah..bertukarlah status aku..semoga Allah memberkati keluarga aku keseluruhannya..semoga ahli keluarga itu bakal memeriahkan suasana rumah kami..

erm azam tahun baru aku.. tidak lain,menamatkan zaman pembelajaran ku..aku sian diri aku..yang tak lepas2 berada di UM..walaupon syok gak jadi student, tapi sampai bile..aku nak prektikkan ilmu aku nih..aku nak gak bekerja..manabur bakti utk masyarakat..teringin sangat..walau aku tau aku tak layak lagi...kadang2 hati nih meronta dan tak lei terima kenyataan..tapi ntah la..Ya Allah bagi ketabahan utk aku..LULUS kan aku kali nih..mcm mane aku nak jadi lebih RAJIN..ulang2 kadang2 wat aku putus asa..orang senang nak cakap.wat revision..tapi arrggh..maleh nak cakap la..sape kene die tau sendiri la..kadang2 mcm tak mo jadi doktor..baik keje pejabat je..

erm terlebih meluah perasaan plak dalam post kali nih..pape pon..aku kene enjoy life..mesti berusaha skit je..skit je lagi..2 bulan je lagi..push urself harder nor syuhada din mustafaha..u can do it! lepas habis blaja..banyak benda nak di rancang..pape pon skang..azam tahun baru mahu LULUS exam!