Sunday, February 28, 2010

panggilan dari mak

aku baru nak turun makan, perot lapo..tibe2 mak kol, aku tau hari nih mak dapat result HPE die utk lumpectomy yang die wat..aku semacam dapat detect ape yang mak bakal cakap, dah 2 hari lepas mak semacam riso dengan result die bakal dapat..tapi die pura gembira nak lupekan masalah die..

"Ada, mak punye result malignant" kata mak

aku terdiam seketika, tak tau nak buat ape, nak cakap ape...aku tak dapat nangis, tapi aku sedih dengan keputusan tuh..tapi aku dah sedia semua kemungkinan..dan naluri aku sebenarnye mmg dah syak yang result akan jadi mcm nih..

"Sabar mak, ini semua duggaan Allah..habis ape doktor cakap" tanya aku

"doktor kata suh wat operation khamis nih" mak jawab

awal tuh fikir aku..tapi ia lebih baik.."jadi potong semua la?"

"ha a" mak kate..mak sedih syuhada..

mak kate, ko mesti lulus exam kali nih..jangan susahkan mak lagi..Ya Allah, mase nih aku menangis.. aku mesti lulus exam..

mak kate, mak baru jek hepi2 baru2 nih..bahagia dengan anak2..Allah bagi berita buruk pada mak..

aku cakap, anggap ini semua penyakit menghapus dosa2 mak..aku menangis dengan mak...aku sedih, kalo mak ade cancer, aku juga mungkin bakal ade..sbb aku pon semacam rase ade lump jugak..tapi aku takut..aku takut kehilangan mak..

tapi yang wat aku syukur, at least mak tau awal..aku nasihatkan die suh wat aggressive management..aku tanye mak, nak orang balik ke..aku tak bolei tgk mak mcm nih..sorang2..biarla aku bersama mak..waktu die kesakitan mcm nih..operation kali ke dua...lebih major..mastectomy n lymph nodes clearance..

aku nak mak aku with good prognosis..blei survive lagi lame..utk bersama aku n adik2 aku..aku sayang mak sangat2..aku harap abah akan bersama mak sentiasa..mendorong mak utk lebih tabah..Ya Allah, selamatkan lah ibuku..moga die tak pape..amin

5 comments:

  1. syud,
    tabah ya..
    saya doakan mak awak akan dapat rawatan yang terbaik dan sembuh segera..amiin..
    awak kuat, awak akan jadi kekuatan keluarga juga, insya allah..

    ReplyDelete
  2. syud, insha-Allah kita doa banyak. kuasa penyembuhan tu ada di tangan dia. baca banyak-banyak selawat syifa'.

    dan untuk ko, mesti berkuat ok!

    ReplyDelete
  3. takziah pd ibunda yg disayangi ank..bc doa nih: "Allahummakjurni fi musibati, wakhlufni khairan minha" mksudnya: Ya Allah berikanlah pahala pada musibahku ini dan gantikanlah sesuatu yg lebih baik darinya.

    ReplyDelete
  4. thanks wei..mak aku wat operation mastectomy senin nih..

    ReplyDelete