Friday, November 27, 2009

persiapan majlis menyambut menantu

Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua..semoga raya korban tahun ini memberi sebanyak mungkin tauladan dan manfaat buat semua umat islam yang menyambutnye...

begitu jugak korge aku..yang lagi seminggu nak mengadakan majlis menyambut menantu 6hb desember 2009 nih..jadi mane benda yang tak cukup tuh sume nak kene cukupkan..aku balik sini pon tumpang abelong..die tak bawak isteri die balik..sbb kak long aku pon sibuk nak uruskan kemas mengemas umah mak die..cian abg aku berjauhan n isteri die..

pagi raye tak sempat nak pegi semayang raye..aku letih sangat la perjalanan dari kl ke lumut..da tuh sampai umah pon wat la keje skit..hari nih lepas semayang raya. aku n family serta jiran2 makan beramai2 kat umah jiran aku..masing2 bawak juadah hari raya masing2..kongsi2 makan..syok oooo..meriah..

then pegi bawak raihan tgk orang sembelih lembu..betapa meriahnye raya korban..aku perasan, kaum india dan cina dalam taman aku pon dok menonton same acare sembelih menyembelih lembu nih..raihan excited gile nak tgk..n die tak takut langsung..yang klako mase lembu tuh da sembelih lembu tuh mendengus, die pegi marah lembu tuh mcm nih " syyyyyhhh...diam..amboi die!"

penat gak la melyan raihan n tgk orang melapah..tahun nih family aku tak de amek bahagian qorban..abah jus tolong je la..aku plak tangkap2 gambo mane patut..hari pon elok jek cuaca tapi aku rase sangat panas..ramai gak orang turun kat surau..dapat gak aku jumpe kawan2 lame.especially kawan2 lelaki kat taman..da beso sume..rase da tue..kekeke

then balik, mandikan raihan, susukan die..tido la dak kecik tuh..aku ngan mak plak siapkan bunga pohor utk kenduri nanti..tacap2 skit bunge yang abelong aku beli..siapkan bunge utk orang kendarat..n towel siap lipat sume..alhamdulillah siap la sampai petang..legaaa gileeeerrr..

pastu malam plak, dok main2 n raihan..santai2 jap n family..pastu kemas skit bahagian blakang umah..nak siapkan tempat tido utk atok n opah mase kenduri nanti.tak payah la orang tue tuh dok turun naik tangga..dekat n toilet dorang nak kencing..

atok da sampai da umah aku..cume die tak bape sihat..asyik sakit blakang n lutut..orang da 83tahun..mmg mcm tuh,,nak2 mmg penah ade compression fracture kat lumbar spine die..lutut plak aku rase dah ade OA la tuh..minyak lutut da tak de..sakit la jadinye..nih la baru aku nak rehat..pas pekena durian seulas, kuah lodeh mak wat n sedikit nasi impit plus rendang ayam yang sungguh marverllous!!!cayalah..mmg terbaek!!!sayang mak n abah..tak lupe gak sambal tumis udang yang bangatttt sedap...

sok plan kemas2 luar skit n pegi ipoh..cari bunga hiasan bilik pengantin n mane2 bahagian umah..mengenang abah cakap sume nak settle minggu nih..aku rase terkilan gak tak pat nak bantu lepas dari hari ahad nih..aku kene kembali ke UM menunaikan tanggungjawab aku sebagai pelajar..setelah di brain wash oleh abelong aku tentang CHINTA..maka aku lebih faham matlamat hidup aku...yee dulu aku punye matlamat adalah berkahwin..ape la jadah aku dok pikir kawin..patut pikir nak habis blajo..ape da desperate aku nih..skang..aku akan lebih bersemangat..bolayan la cintan tuh sekejap..andao dia betul jodoh utk aku..wat pe aku nak riso..sesungguhnya kalo da jodoh tak kemana ;P kekeke..tengok..kawin jugak aku ingat...pooodaahhh!

1 comment:

  1. iAllah, jodoh itu ada cuma tak tau bila, di mana dan bagaimana. leave it to Allah, syud~~(^^,)

    ReplyDelete