Friday, April 23, 2010

bercinta nak lapor diri

Sejak 5hb april lalu, skang nih dah nak 2 minggu aku lepak2 umah..
mak masuk spital 2 minggu lamenye, mule2 konon nak pasang chemopot, tapi jadi len...

petang mak masuk spital tuh mak demam tinggi 39.5 darjah celcius..tinggi sangat..
pastu doktor pikir2 la sebab pe mak demam, mak tunjuk la bekas tempat die bedah hari tuh, ada sinus (lubang pada kulit) yang bernanah..mak kate mungkin sini penyebab die..mak pon rase dalam area bekas tempat bedah tuh pon macam ade air..

tapi doktor tak percaya, sbb die tgk tempat nanah tuh terlalu kecil utk menyebabkan demam yang sungguh tinggi tuh..2-3 mak masih demam dengan mengigil..doktor dah mulakan antibiotic, doktor tgk bekas jahitan yang lain cantik dan masih elok..

mak still demam seminggu, dan bekas tempat bedah tuh dah jadi merah..doktor dari surgikal still tak buat pape kat mak aku, dorang refer plak mak aku kat medical, mak aku sebelom tuh ade dah suh doktor aspiratekan fluid dalam tuh, tapi doktor tuh nak tanye die punye boss dulu..erm..situ la mak aku tak puas hati..
mak aku dah suffer demam berhari2 n seminggu lebih..

aku pon dah naik bimbang sbb walaupon aku dah wat tappid sponging kat mak aku (jaram n air), kejap je demam tuh settle, tuh pon hanya sekejappppp..suhu mak tak pernah turun sampai 38..paling bawah 38.9..

satu hari mase aku lawat mak kat spital, aku takot gak mak dapat denggikan..sbb kat manjung nih pon endemic area denggi, sbb mak pon ade sakit kepala, sengal2 badan dan muntah sekali..kaki pon ade bengkak..

dah tuh mak kate mase team medical datang, ada gak dorang wat septic workout, amek blood C&S. result mak aku ade staphilococcus aureus infection, resistant to penicillin..tapi lelain ok, mase tuh doktor tuh ade gak la tarik skit fluid dalam tuh, ade la skit, tapi tak nampak nanah..

lepas dah lebih seminggu lepak kat spital, aku nih n adik aku tolong2 mak aku,aku pasan ade nanah kua dari ruang jahitan mak aku, n tempat operation tuh sangat merah n lagi merah dari hari tuh..mak aku pon gigil2 n sakit kepala yang teramat, aku panggil nurse suh tgk, dorg pon panggil doktor datang, then malam tuh dorang wat potong skit n kuakan nanah dari dalam..500ml nanah bayangkan la..lepas buang nanah, baru mak aku punye pening hilang skit..badan pon sedap skit..malam tuh cek suhu trus turun 37.5..mak aku lei tido lena skit, siap berpeluh..mmg seronok malam tuh..agak nye kalo lagi awal dorang wat mcm tuh, tak la mak aku suffer cenggitu..tapi nak wat camne, tuh la dienye..

bile fikir2kan balik, mcm mane nanti aku jadi real doktor yang bekerja dengan pesakit aku..
erm dapat ke aku mengesan benda2 nih semua dengan cepat..pape pon, trus ur patient opinion..sbb mak aku pon nurse, die pon tau gak ler ape sebab jadi kat die..

nih pon bercinta nak pi melapor diri..lepas nih mak pon kene wat chemopot gak..isk..sian plak, mak kate pegi ler uruskan kerjaya ko..tak pe mak tak pe..huhuhu..mak doakan anak mu ini..
moga2 jadi doktor baik..ek ek!

Tuesday, April 6, 2010

I'm KPTN DR NOR SYUHADA


Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah, akhirnye segala penat lelah dan tangisan air mata berbuah hasil yang tak terhingga nikmatnya...semua kehendak Allah..terima dengan redhaaaaaa...aminnn

skang nih mcm2 nak kene settle..nak melapor diri ke mindef, nak itu nak ini...sumeee nak watt...tak tau nak ungkap dengan kata2...terima kasih buat mak n abah yang tak putus2 berdoa dan melayan kerenah anak dara mereka nih..hehehe.. juga buat adik beradik tercinta, abelong dan isteri serta adik2 ku, ahmad humaizi dan nuraihan hannah yang sentiasa menceriakan hari2 ku..

dan juga buat kawan2 yang sentiasa memberi semangat dan dorongan..terutama encik sahabat, walaupon kite salu ade selisih faham,tapi awak tak juge putus mendoakan saye, menggalakkan saye study..terima kasih jadi sahabat susah senang..

juga terima kasih wat lecturer2 yang membantu tanpa henti utk menjadikan aku doktor yang selamat di luar sane insyaAllah..Dr mohazmi terutamanya, banyak bagi tunjuk ajar dan dorongan..dan juga para penyelia kolej, pengurusan kolej ke -6 dan makcik2 dewan makan yang dah 6 tahun bagi aku makan sedap..saye ske masakan ayam masak halia mak cik2..nak blaja masak...

dan juga, kenangan terindah utk skuad skuasy 6th, dapat tempat pertama dalam sukmum n kedua bagi group pompuan..

macam terima anugerah plak ucapan aku nih..hehehe..