Thursday, July 29, 2010

muhammad qamar riyadh bin mohd firdaus

ini maksu dengan qamar

saat die buke mata

si tomey!

ini anak buah aku, lahir 18 julai 2010 lalu..hari ahad pukul 11.28 pagi..
34 minggu umur kandungan semasa di lahirkan, berat 1.89kg..

Wednesday, July 28, 2010

orientasi insan









lepas jek balik dari kursus, dapat gak aku dok umah 3 hari sebelom aku balik ke Muar dahulu malam ahad, dan pagi isnin 26hb julai, ke Melaka..
alhamdulillah, aku rase aku sangat2 ler bertuah, sbb per? nak pi insan utk orientasi nih pon orang yang nganto aku ramai..pak ngah dan isteri, mak ndak dan nabiha (anak pak itam aku)..terima kasih wat semua, kalo tak atuk pon nak join, tapi tak muat kete..

sampai jek, jumpe KC (ketua cawangan rejimental, Insan) kapt. ji ween..sedara aku tunggu aku sampai aku settle dengan KC..aku sangat2 terharu..sayang sume!

bilik aku, katil aku..cadar bawak sendiri ;p

pastu, masuk bilik, kemas2 bilik pe patut, basuh mangkuk tandas..lap lantai skit..skip makan tgh hari..cuak gak nak jumpe pegawai..petang aku rehat2 jek..kol 6.30 ptg tuh ade sambutan nisfu syaaban kat surau insan..kenal la n pegawai pendidikan Mejar Herny,Sarjan Zam,Ustaz dan lain2..

then sok pagi hari kedua, pegi lari dengan Staf nazri die PTI (physical training instructor) lari 2km..jalan2 tepi laut dengan prebet Natasha..best..then sarapan pagi aku..bihun goreng..tak sangke aku orang serve kan makanan aku..ingat cedok sendiri..cenggini la kejidupan pegawai tentera rupenye..mmg aku rase mewah..hehe..

mihun goreng :)

tghari makan ayam masak merah, sayur kobis..sorg2 jek makan, sbb takde member,tunggu pegawai len tak dok plak depa..tak turun makan lagi.aku turun kol 1230..tunggu gak sampai kol 1ptg, tak trun gak, so aku blah..

bilik tv-ade kerusi urut bes wooo~

then malam jumpe ade skin specialist, Dr mala tak silap aku, ramah la die..lepak2 bilik Tv layan cite kat situ..ade gak orang teman sembang..sebelom makan tuh aku kene UKA(ujian kecergasan asas) penat gile..lari 2.4km aku failed 16min aku blei wat..patut umo aku 15 min..then heaving-10 kali ok la, sit up 38 kali dalam 2 min, 4x10m punye lari- 13.33 saat..mmg penat, malam tuh n hari nih baru aku rase sakit lutut aku..nak angkat kaki pon sakit gile..mmg aku rase aku ade ligament tear..but i like it!

malam nih ade pesta buah kat mess pegawai (wisma perwira) so nak kene siap2 pi sane makan buah..yeah!

me!!! poyo..hehehe

Wednesday, July 14, 2010

3rd day-diving in the pool

today my day 3 of the whole course, after for 7 hours, get rest a bit, get downstairs for dinner, maghrib prayer then followed by learning some basic of diving technique.. i'm so excited, and have lots of fun diving although in shallow pool..

long time not swim, then after get i get into the pool, can not getting out from there..

tomorrow, i'll visit HAT lumut, then swim again at KD duyong (maybe) :), so now i must get to bed..nite..

Tuesday, July 13, 2010

international diving medicine course

hari dah 3rd day aku kat Coral Bay Resort, menjalani kursus perubatan selam antarabangsa..kursus nih mmg tiap2 tahun di anjurkan oleh 96 HAT Lumut, tapi sbb promo die lambat, maka ade 10 orang peserta jek termasuk aku dan suhana junior HO yang blom pon masuk HO..haha..then nasib baik ade DO rosefaima yang kene detail sbb tak de sape nak join utk course nih..

actually patutnye course nih wat kat KK(kota kinabalu) then tak jadi so wat la kat sini..banyak gak aku blaja kat sini..pasal2 konsep fizik dan juga alatan2 utk dive..mmg bukan senang gak seorang doktor nak deal n diver yang sakit selepas menyelam..ade gak kriteria yang kite perlu tahu sebelom menyelam..diver utk rekreasi len, military len..blaja gak pasal submarine,pasal hyperbaric chamber..walaupon ptg2 punye lecture ngantuk, tapi sbb kene tau gak sbb ade quiz every morning..

aku gak akan pi scuba diving..yang lisence die kalo army dapat wat rm650 jek..mmg tak sabar nak dive..hope semua berjalan lancar..syukur gile la at least dalam tempoh aku nak dapat Ic tentenra aku tak perlu jalani hidup kat insan yang jauh lebih bosan..takat 2-3 minggu kat insan ok kot..hehehe..

wish me luck!

Saturday, July 10, 2010

Kapt (Dr) ker..uhuhuhu..

28hb enam sampai 2july hari tuh aku merupakan hari bersejarah wat aku..cewahhh bajet la..dapat ler aku title seperti di atas..poyo ek..tempoh tuh aku ditemuduga utk melyakkan diri aku jadi seorg pegawai tentera, ada ujian personality,ujian IQ dan UKA (ujian kendiri asas) aku lepas semua, lembaga awal dan akhir pon saye lepas juga tapi di tegur serba sedikit tentang masalah berat..bese la..BMI 26 wei..overweight..maka kene la bercita2 dan berusaha nak turunkan berat badan lagi..

tapi bak kate orng yang bertanggungjawab pilih aku nak jadi pegawai tentera Kapt. yousrie bagi tau, anda bukan doktor jek ek..anda adalah doktor tentera, so jadi dan ketahuilah undang2 tentera sebelom anda melaksanakan tugas doktor tentera..

skema plak aku rasa ayat di atas..tuh ler perjalanan idop..ingatkan nak lotak gambar2 kat cni,tapi tertinggal cabel phone..so tak lei transfer gambar2 tuh lagi..nanti i akan letak..aku ingat habis je sesi temuduga n angkat sumpah kat University pertahanan nasional malaysia (UPNM) dah takde menda aku kene wat..kot2 pi INSAN trus (insan tuh orientasi utk peg tentera) tapi rupenye aku join senior aku yang medical officer yang dah habiskan HO dorg utk orientasi singkat kat BAhagian perkhidmatan kesihatan (BPK) kat KL..ok la dapat gak la aku tau serba sedikit ttg bidang kerja sebagai doktor tentera..mmg kene jadi manager kalo dok unit..

mule2 aku rase aku cam malang jek sbb sumenye aku berseorangan..tapi rupenye nasib aku lebih baik sbb dalam tempoh utk aku tunggu utk wat IC tentera (BAT C 10), aku tak la duduk saje kat INSAN..aku dapat join orientasi MO, pasni plak aku dapat pergi kursus perubatan selam kat pangkor selama 2 minggu..alih2 aku dok insan nanti dalam 3 minggu je sebelom nombor tentera aku keluar..paling best skali orang dari cwangan tenaga kerja (CTK) cakap, batch aku yang angkat sumpah same n aku akan trus wat MY tentera..so aku tak perlu gune BAT C 10 yang laminate cam skang :)..alhamdulillah..

tapi aku jugak kene standby uniform kerja..dalam tentera darat ada 10 persalinan pakaian..ikot nombor..dari 1-10..aku kene standby baju n0. 3..wat baju tuh kosong without accessory je pon da rm300..tak masuk lagi topi aku, collar dot aku,kasut dan hand bag..mcm2 wei..kalo aku beli baju2 yang patut aku beli mmg ranap la rm1500 ++..perghhhh..skang masih tak de gaji, so aku hold dulu..nak idop beb..dalam akaun pon tinggal bape hinggit jek..takkan da jadi kapt.(dr) nak menagih duit mak abah..adoiiii aiii...

then aku blaja skit2 ttg sistem hierarki dalam tentera nih..sbb kitorg kene salute pegawai2 yang atas n kite, camne nak balas kalo LLP (lain2 pangkat) tabik kat kite..ettiqued pon kene blaja..mcm2 wei..dari orang awam jadi tentera mmg mencabar gak aku rase..sape2 mmg tak willing nak jadi army, mmg akan susah nak absorb sume nih..tapi seorang tentera aku rase kite kene faham kenapa kite nak jadi tentera..n dalam angkat sumpah pon mmg kita kene taat setia pada pemerintah n juga negara..insyaAllah..aku akan mempertahankan negara aku..hingga titisan darah aku yang terakhir..sbb aku dah angkat sumpah..cewahh..ape orang nak kate kan..poyo ke ape ke..mungkin sbb nilai patriotisma tuh dah di ajar oleh mak bapak aku dalam diri aku..maka aku akan cube nilai baik buruk dan kelemahan yang ada dalam diri aku dan tentera sendiri utk aku ubah menjadi lebih baik...yezzzzza!

tak sabar nak tunggu housemanship yang mmg mencabar..walaupon rasnye cam tak bersedia..tapi kene sentiasa bersedia..doakan aku..adios amigos..