Thursday, May 27, 2010

masak2

semalam abah sembelih ayam kampung 2 ekor..aku di suruh buat soto..bermule dari kol 6ptg dari sembelih sampai 9mlm siap sumenye..

mule2 sembelih ayam, celur dengan air panas cabut bulu die..
da cabut2 bulu, potong2 rebuskan ayam..

bawang,bawang putih,halia kite mesinkan dan tumis dengan rempah2 seperti, bunge lawang,bunga cengkih,kulit kayu manis..

jangan lupe, rempah soto istimewa dari muor..rempah soto haji senan..di goreng dulu bagi naik bau..then masukkan bahan2 tumis dalam rebusan ayam tadi...

masukkan garam secukup rasa..biarkan mendidih kua tadi dan cek ler cukup ke tak garam tuh..
nampaknye ape yang aku campak semalam hanya sekali jek, tapi sumenye cukup perfect..alhamdulillah...

abah plak celur mee,bihun,taugeh,sawi...bawang goreng beli ajek...siap2kan masuk tray..sbb soto nih ramai mau makan...

kol 9 tepat siap semuanya, aku mandi..siap2 bawak makanan pi umah cik odah..kebetulan umah cik odah nak kenduri anak die..kire malam semalam punye makan pembuka kenduri la..sponsor by bapak aku..

then, yang makan ade la lebih kurang 30 org..dan semua berpuas hati dengan masakan aku..yeeeeehaaa!

alhamdulillah walaupon aku nih jarang masak, tapi kekadang kalo masak bolei masak utk ramai..ini adalah kali ke 3 aku masak dalam jumlah yang banyak dan semuanya sedap belaka..
puji diri sendiri..nih nak naikkan saham..kekeke..

adiosssss!

Tuesday, May 25, 2010

jemputan kahwin


30 mei - akmal n shima (jiran)
5 jun -ernee n luqman (lumut-kawan lower form), shazana n pasangan (batu pahat-kawan KMJ)
6 jun-hafiz hadi n pasangan (keratong pahang-kawan seratas)
12 jun- wani n hisham (parit buntar-kawan UM)
17 jun - naematul saadah n pasangan (kedah-kawan seratas)

syuhada + ♥♥♥♥♥♥
biler leeeee..hik3

wat kengkawan yang bakal berkahwin..selamat pengantin baru!!! doakan aku dapat jodoh dengan lelaki yang aku CHINTA...♥♥♥♥♥♥

Wednesday, May 19, 2010

best ke cuti lame2

aku baru balik dari kuching sarawak, ingat dapat ler pegi melaka utk temuduga ATM, alih2 aku tak sempat rupenye..huhuhuhu..lambat lagi la aku kerja..dak2 lain da nak start induksi, 4 hari jek plak tuh then kerja, orang da dapat gaji 3 bulan, aku nanti baru nak kerja..

yang aku bengang adelah, duit biasiswa aku tak dapat lagi..apesal la dorg lambat sangat proses memda tuh..padahal da dekat sebulan, mule2 kate 2 minggu la seminggu la..nih dah lebih dahh..isk..banyak nak kene di bayar hutang piutang nih..tolong la bagi duit tuh cepatttt!!

Thursday, May 6, 2010

tugasan dengan MINDEF

MINDEF- ministry of defends tuh lah employer aku pasnih..kot2 bolei la aku lulus semua ujian kecergasan dan mental..
hari nih aku pergi tapisan keselamatan..aku ingat ape la tapisan keselamatan..isi2 borang yang banyak..mcm2 kene tulis dalam tuh..ade borang yang nak di hantar ke BUKit AMAn, ada nak di hantar balik ke BAHAGIAN PERKHIDMATAN KESIHATAN (BPK)..
habis jek urusan kat DKM (DEtasmen KESELAmatan MEDAN), pergi HAT kat wangsa maju.amek darah, air kencing utk ujian, x-ray dada sume..

petang pegi check gigi..saya di jaga oleh sarjan matayas..kalo korang tgk name sarjan ni korang rase die orang ape?mule2 kol aku ingat die india..rupanya bumiputera, orang sarawak..
die la yang bersabor tunggu aku kat HAT, lame gak die tunggu dokter yang sorg nih..cian aku tgk die

ptg pon same, die tunggu aku kat PGAT kem kementah, 'dokter kat mana nih' tanye die..saya OTw aku cakap...sori wat awak tunggu..aku pegi mindef naik bas..cikai tol la dr syuhada nih..tapi tak pe..cikai2 pon jimat gak duit aku..naik bas dari AU2 keramat ke mindef rm1..pagi tadi naik teksi rm8..jimat rm7 beb..sesampai je kat kem tuh punye la panas..

sebenarnye nak cite yang nih...time aku nak pi masuk,mcm biase la kem tentera kene letak ic kat post pengawal..punyela pengawal gatal..aku dah nak cepat..sarjan matayas da dok tanye2 dokter kat mane??,die kate watpe nak cepat wak..lek ler..jelik aku tgk..kat borg nak masuk tuh kene tinggalkan no fon..die siap tanye aku ade facebook tak..aku nih cakap ler yer..pastu lepas je aku dapat pas pelawat, die msg aku gune fon, wak, bagi la alamat facebook..deerrr sengal aku cakap dalam hati..aku tak ske di ngorat secara begini ok..biarla cara terhormat skit..

aku balas, taip je la name saya kat FB tuh, kan ada nama kat borang
pastu die kate tak ingat la susah la..isk nak je aku eiii! then aku tak bagi la..tibe2 dtg lagi msg..mms punye, tak kua picture, tapi ade la aku tgk sound attachskali.. tajuk sex.mp3..kuang hajooo tol mamat tuh..

aku pon cakap kat die, nak saye laporkan awak kat pihak atasan ke?bagi msg berbaur lucah kat saya? hampeh tol..kalo die baca entry aku nih, biar die tau aku tak ske...gerammmm...
aku tanye die umo bape, 26 kate nye 13/8/84 siap bagi tarikh lahir..aku mintak kat die, pangkat die dalam army,tangga gaji baper mcm2 aku mintak..trus senyap sampai skang..puassss hati aku..harhar har..

kalo die tak bagi mms bukan2 bolei gak layan2 kawan..ini tidak..sudah anda wat hal dengan saya..sorry bolayan!