Friday, November 27, 2009

persiapan majlis menyambut menantu

Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua..semoga raya korban tahun ini memberi sebanyak mungkin tauladan dan manfaat buat semua umat islam yang menyambutnye...

begitu jugak korge aku..yang lagi seminggu nak mengadakan majlis menyambut menantu 6hb desember 2009 nih..jadi mane benda yang tak cukup tuh sume nak kene cukupkan..aku balik sini pon tumpang abelong..die tak bawak isteri die balik..sbb kak long aku pon sibuk nak uruskan kemas mengemas umah mak die..cian abg aku berjauhan n isteri die..

pagi raye tak sempat nak pegi semayang raye..aku letih sangat la perjalanan dari kl ke lumut..da tuh sampai umah pon wat la keje skit..hari nih lepas semayang raya. aku n family serta jiran2 makan beramai2 kat umah jiran aku..masing2 bawak juadah hari raya masing2..kongsi2 makan..syok oooo..meriah..

then pegi bawak raihan tgk orang sembelih lembu..betapa meriahnye raya korban..aku perasan, kaum india dan cina dalam taman aku pon dok menonton same acare sembelih menyembelih lembu nih..raihan excited gile nak tgk..n die tak takut langsung..yang klako mase lembu tuh da sembelih lembu tuh mendengus, die pegi marah lembu tuh mcm nih " syyyyyhhh...diam..amboi die!"

penat gak la melyan raihan n tgk orang melapah..tahun nih family aku tak de amek bahagian qorban..abah jus tolong je la..aku plak tangkap2 gambo mane patut..hari pon elok jek cuaca tapi aku rase sangat panas..ramai gak orang turun kat surau..dapat gak aku jumpe kawan2 lame.especially kawan2 lelaki kat taman..da beso sume..rase da tue..kekeke

then balik, mandikan raihan, susukan die..tido la dak kecik tuh..aku ngan mak plak siapkan bunga pohor utk kenduri nanti..tacap2 skit bunge yang abelong aku beli..siapkan bunge utk orang kendarat..n towel siap lipat sume..alhamdulillah siap la sampai petang..legaaa gileeeerrr..

pastu malam plak, dok main2 n raihan..santai2 jap n family..pastu kemas skit bahagian blakang umah..nak siapkan tempat tido utk atok n opah mase kenduri nanti.tak payah la orang tue tuh dok turun naik tangga..dekat n toilet dorang nak kencing..

atok da sampai da umah aku..cume die tak bape sihat..asyik sakit blakang n lutut..orang da 83tahun..mmg mcm tuh,,nak2 mmg penah ade compression fracture kat lumbar spine die..lutut plak aku rase dah ade OA la tuh..minyak lutut da tak de..sakit la jadinye..nih la baru aku nak rehat..pas pekena durian seulas, kuah lodeh mak wat n sedikit nasi impit plus rendang ayam yang sungguh marverllous!!!cayalah..mmg terbaek!!!sayang mak n abah..tak lupe gak sambal tumis udang yang bangatttt sedap...

sok plan kemas2 luar skit n pegi ipoh..cari bunga hiasan bilik pengantin n mane2 bahagian umah..mengenang abah cakap sume nak settle minggu nih..aku rase terkilan gak tak pat nak bantu lepas dari hari ahad nih..aku kene kembali ke UM menunaikan tanggungjawab aku sebagai pelajar..setelah di brain wash oleh abelong aku tentang CHINTA..maka aku lebih faham matlamat hidup aku...yee dulu aku punye matlamat adalah berkahwin..ape la jadah aku dok pikir kawin..patut pikir nak habis blajo..ape da desperate aku nih..skang..aku akan lebih bersemangat..bolayan la cintan tuh sekejap..andao dia betul jodoh utk aku..wat pe aku nak riso..sesungguhnya kalo da jodoh tak kemana ;P kekeke..tengok..kawin jugak aku ingat...pooodaahhh!

Tuesday, November 24, 2009

mari berusaha berdiet!


sekarang aku sorang2 jek..maka aku kene lebih disiplin..tak de sape lei tolong aku melainkan diri aku sendiri...aim aku nak kurus..aku dah overweight..pengumuman overweight!!so saya mahu KURUS... aim berat yang ideal 53kg..current weight ?? maaf di rahsiakan..sape tau tolong senyap..bukan malu..tapi takut target tak sampai..hehehee...

maka dengan itu :

1. mesti kurang makan nasi...makan siang je..kuantiti mesti kecil
2.malam tak makan atau minum air jek..tak pon bantai la buah2..kalo ade stok..
3. mari bersenam bebeh! bukan aim diet tak makan k..kene gak bersenam utk kesihatan dan maintain fitness
4. muhasabah diri..make my self clean n clear...

hati mesti bersih, perwatakan kene jaga..penampilan mesti cantik..hahahahha..

skang pikir diri sendiri..tak perlu da nak berkorban utk orang lain..mesti bersemangat..kdang2 bile kite wat sumting utk orang lain, dorang tak hargai kite..baik kite hargai diri kite sendiri..dari kite rosakkan diri utk orang lain..yer tak kwan2?

Selamat pengantin baru

abg saye dah kawin!!!kite da dapat kakak ipar..seronok sangat...name kakak ipar kite norhayati binti mohd top kite panggil die kak yatt..skang abelong kite ade isteri..isteri die cantik...hehehe...

ade kite amek video abelong yang kawan die wat utk tatapan kawan2 kite..selamat menontot..gambor2 akan menyusul kemudian..tgk abelong da kawin, rase cam nak kawin gak!!

uiiii gatai!
video

Sunday, November 8, 2009

hidup mesti di teruskan..perjuangan masih panjang..

cabaran, terus dengan cabaran..bermacam2 ujian Allah swt kepada makhluknya..walaupon kita yakin kita lakukan yang terbaik..ia masih tidak cukup utk kita berdiri di kaki sendiri..
aku pasrah dengan ujian Allah ini..

erm..menarik nafas dalam utk memulakannye semula..semoga Kau berikan ku ketabahan dan kekuatan iman..tak sabar rasenya nak exam semula..nak bagi yang lebih baik lagi..bila di kenang ape aku wat,aku rasa aku pon tak cukup bersedia lagi menjadi doktor yang selamat utk pesakit aku..5 bulan ini insyaAllah..nak guna yang sebaiknya..nak jadikan kak farah sebagai contoh teladan..dia boleh tempuh..inikan pulak aku..

segala nasihat abah n mak, aku akan cuba terapkan dalam hati..ape yang mereka cakap akan aku cuba selami..aaaa~ mak abah maafkan orang sbb hampakan mak n abah..

tak tau la nak citer ape..kawan2 da setahun keje..aku kat sini lagi..tak pe la..aku jadi student la~pape pon enjoy laa..lagi kawan aku yang skang baru nak masuk clinical year, ade yang grad lagi lambat..aku sepatutnye bersyukur....aku mesti bolei kali nih..boleh!!!!!!