Thursday, October 29, 2009

@oNE MoRe ThinG@

Bismillahirrahmanirrahim..
hari nih hari ke-empat aku exam final MBBS utk ulangan..banyak cabaran dan dugaan yang aku lalui..tapi aku hanya mengharap,semoga ada berita gembira utk aku pada hari isnin nanti..aku sangat berharap, aku lulus dalam peperiksaan nih..aku nak bekerja, walaupon aku tau kerja tuh susah..baik jadi student..tapi, aku nak berkhidmat pada masyarakat, pada negara..aku nak balas jasa mak bapak aku..

sampai bile aku nak jadi student, gune duit mak bapak aku utk tanggung aku belajar..tinggal satu jek lagi exam yang bakal aku tempuhi esok hari..exam short case..
tadi long case yang aku dapat, uterine fibroid..alhamdulillah aku rase okay..semoga ini sume ketentuan yang baik..

Ya Allah, aku memohon kepadaMU, aku hamba yang mengharap pertolongan MU, kuatkan lah semangatku..utk terus berjuang..semoga aku dapat lakukan yang terbaik..menjadi yang terbaik..dan dapat keputusan yang terbaik..

begitu juga utk kawan2 aku yang lain..semoga mereka semua pon berjaya..aku doakan kalian..semoga berita gembira itu adalah yang terbaik utk kite...

Monday, October 12, 2009

Beraye Umah Izan



weekend hari tuh dapat gak la aku pi umah izan n munet after jalan2 n munet kat jalan TAR..aku yang melebih shopping ye..hahaha..truk tols..beli baju n kain baju kurung..bape banyak mau buat daaa...

then dalam kol 4.30 kitorg gerak ke umah izan..tak ramai lagi mase tuh..mandom jek umah izan..gelap..kawan izan yang da sampai dulu kate izan solat..

aku n munet pon pergi ke meja tempat makanan di hidang kan..uishh..cedap nih..ade laksa!nasi impit!kuah kacang!ayam masak merah, daging lagi..(aku tak tau masak apekah itu) aku yang mengidam nak makan nasi impit n kuah kacang menyental menda alah tuh dulu.then seround lagi...nge3

ade gak puding laici..special made from izan..izan kate ade banyakkkkk die wat..erm mmg cedap..cukup rasa,pejal juge..

kontek2 n noli, noli kate die datang gak n ayun, besh nye jumpe kawan2..then munet kate iell pon nak datang..aaa~ lame tak jumpe iell...

aku n munet tunggu la kehadiran mereka tuh sume..aku plak nak jumpe iell sesangat.but munet plak nak balik awal, jadi aku pon balik menumpang noli n ayun la nak balik UM..iell pon tibe n ayu tapi munet da balik umah sbb sok die on call..

rindu iell..dah kurus da iell..cian die..erm selain tuh ade gak la anak buah izan yang baru lahir..erm comeiii banget..name die ariesya kaisara..

sepupu sepapat izan plak ramai yang datang mase mlm tuh..lagi meriah la..kawan2 izan mase skolah pon datang..izan tak menang tangan la melayan tetamu..

mase berlallu pon pantas.da nak balik pon aku tibai seround lagi nasi impit.bungkuskan wati n ijat laksa..sian dorang tak makan malam tuh..aku plak balik lambat..

mase da otw balik, bolei plak aku noli n ayun singgah kat satu tempat s
baju nih..bolei plak shoping selai baju, noli beli dress n ayun pon same..makin cantik kaka berdua nih..aku da gemok, tak blei la nak pakai mcm tuh..segan aaaa.. hehehe..

bolei plak tempat jual baju tuh sume stok orang thailand..hai beruntung nye sape dok kat malaysia nih..sape2 pon blei meniaga..dapat satu tempat plak tuh...ermmm..beruntung nye dok malaysiakan..tapi ade plak la kate malaysia nih pencuri..ish2..tak patut tolss..

Saturday, October 10, 2009

open house umah fairul-papadom


semalam sempat lagi aku yang dengan hidung tersumbat dan demam menuju ke umah fairul di bandar sg. long sempena umah terbuka die ngan munet..rudi n zahrin ikut skali..wati tinggal kat bilik n ijat..depa tak nak ikut..

sampai umah fairul, sume dah settle..tinggal beberape kerat je tetamu yang ada.tahun nih umah fairul punye open house nampak kecik sedikit..tiada tema..fairul pon keje hari semalam..

lepak umah fairul petang sampai la maghrib then pi umah kawan baik fairul angah atau name betulnye nazlin..kecoh dak tuh..tapi mmg besh!

then kitorg lepak a umah dak angah tuh..sampai la maghrib..selesai solat, pi balik umah fairul pekena roti jala n kari..ermmm~

kami decide plak nak pi tgk wayang..cite papadom..orang kate citer tuh besh..menang award puleeekkk~
jadi kami pon memulakan expidisi..kami menghasut fairul utk ikut serta sbb konon die kate die nak tolong mak die kemas2..tapi penghabisannye tidaklah begitu...

cerita plak la papadom..kami masuk da lewat skit..hall penuh..kami dok sit 4 row paling depan..tercangak gak leher nak mendongak..tapi sbbkan citer tuh lawak die besh..lawak yang spontan cam hampeh..tak sedar pon citer tuh nak habis..penghabisan yang sungguh sedih dan menyayat hati..

sape tak tgk lagi tgk laa citer nih..lawak dari awal sampai habis..penuh dengna nilai kekeluargaan dan reality semasa..bak kate Raihan ermmmm besh~~~ btol3!

CONGRATULATION FOR A NEW BORN!


syukur kehadrat ilahi..kak ain (jiran n teman aku dari kecik) dan selamat melahirkan anak lelakinya tepat 8.15 pagi pada 091009 semalam..tahniah wat kak ain n abg haidan! baby mmg comei..baru call kak ain..erm nak pegi tgk baby..tapi tak de transport nak pegi..huhu..

Thursday, October 8, 2009

layar keinsafan

Dengan nama Allah SWT yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..

sedang aku baca slide (esok nak exam end of posting) aku terdengar lagu Layar Keinsafan dari kumpulan Mestica..menarik lagu tuh..buat aku yang banyak melakukan kesilapan dlm hidupku ini..bile dengar lagu mcm nih..rase insaf..

Layar Keinsafan
Album : Layar Keinsafan
Munsyid : Mestica
http://liriknasyid.com


Sepi benar senja ini
Bayunya semilir, menganak ombak kecil
Jalur ufuk pula mengemas terang
Kapal dan layar terkapar

Mengapa nantikan senja
Barukan terdetik, pulang ke pengkalan
Gusar malam menghampiri
Ku tewas di lautan

Tuhan layarkanku ke arah cintaMu
Tuntuniku menggapai redhaMu
Rimbunan kasihMu ku berteduh
KepadaMu ya Tuhan
Berikan secebis keinsafan
Bekalan sepanjang perjalanan
Mencari ketenangan

c/o
Biar Kau menjadi saksi
Tulus tangisku kala dini hari
Kesempatan yang hanya sebentar
Moga keikhlasanku terlakar
Berikanlah ku hidayah
Agar dikuatkan iman yang lemah
Moga diberkati hidup ini
Menuju bahagia yang kekal abadi

PadaMu Tuhan
Kan kuserahkan cinta kepadaMu

Tuhan layarkanku ke arah cintaMu
Tuntuniku menggapai redhaMu
Rimbunan kasihMu ku berteduh
KepadaMu ya Tuhan
Berikan secebis keinsafan
Bekalan sepanjang perjalanan
Mencari ketenangan

c/o
Biar Kau menjadi saksi
Tulus tangisku kala dini hari
Kesempatan yang hanya sebentar
Moga keikhlasanku terlakar
Berikanlah ku hidayah
Agar dikuatkan iman yang lemah
Moga diberkati hidup ini
Menuju bahagia yang kekal abadi

Harapanku moga dikurniakan
Manisnya iman berpanjangan
Moga lautan hilang gelora

Dengan bait2 lagu yang puitis dan menyentuh perasaan aku harap orang yang membaca blog nih akan jua merasa insaf..kite ini kerdil di dunia Allah..segalanya milik Allah..jangan kite alpa dan leka dalam dunia mainan kita..

mari kite bersama2 menuju redha Allah..mencari Cinta DariNya..sesungguhnya Cinta kepada Allah itu indah..kita akan tenang bila menyebut namaNya..