Wednesday, April 29, 2009

@bilik tumpangan@

hari nih khamis, aku sure sume org tau..sepatutnye aku kene present utk posting PCM ngan Dr. Sajar..but unfortunately she's very bz with master student exam which is on next week..tak kisahla..kitorg di tugaskan utk stay kat clinic n obverse the MO's doing their job and take note what ever case that come to clinic today..it really good experience and at least i learn something today..and i know what topic that i want to read..i also want to congrate fadzly with his excellent blog which is UM EXTENDER..dapat pujian dari DR SAJAR ngan Prof HAMIMAH lagi tuh..bravo la beb!

erm sebenarnye minggu nih ade 2 orang kawan2 kitorg yang akan menamatkan zaman bujang mereka..tahniah jugak wat Syafiq dan Shahrizan dan pasangan masing2..kedua2 mereka akan mengadakan kenduri pada tarikh yangsame..cume shahrizan aka ijan nikah esok kot..i'm not sure about it..syafiq plak nikah pagi 2hb..

aku, izan dan kawan2 geng aku bercadang nak serbu kenduri nikah syafiq pagi 2hb tuh, then diikuti oleh ijan punye reception ceremony..then after that go to PD..umah norlie...hehehe..norli ajak stay kat PD till monday..so excited sbb noli ajak mandi laut..(lagi itam la aku..) noli kate plak, hari ahad die nak gi masjid tanah ada majlis kenduri kawin kawan hyper..si nabil dan pasangan nye Elo (helwa)..

yeng memeningkan aku skang..disebabkan kenduri2 ini..kwan2 yang dah check out dari UM nih, nak datang..disbbkan aku nih baik lee sgt..sume nak menumpang bilik aku..aku nih kasi je..tapi ade prob la kat sini plak..mcm tak cukup tilam je..hehehe..sian plak kwan2 aku tuh nanti nak tido..hari nih syazwani akan sampai aroud 3-4pm gitu, so tak jadi masalah sbb aku blei amek tilam kat bilik wati..ade tilam spare aku dari dulu..nasib baikla kimah balik hari nih..kalo tak pening aku..then sok la jadi masalah..sbb ifah pon datang nak tumpang tido bilik aku..erm..nasib baik gak settle sbb wati dah balik umah, so aku blei suh ifah tido bilik wati..

fuhhh...then hari sabtu dan ahad..tino dan wati akan menghuni bilk aku..dan bernasib baik la pulak..aku pergi PD tido kat sane..ifah pon..alahai..bilik aku nih jadi bilik tumpangan kawan2 la..kesian kat kawan2 aku..patutkah aku minta bayaran?hehehe..sian kat diorang..tak de sedara mara kat sini nak tumpang berteduh..tak pe la..budi yang baik di balas baik ye tak?nasib baik sume hal bertindih dapat diselesaikan..thanks to wati sbb kasi ifah stay bilik die..wati kate die keberatan skit nak bagi org stay bilik die kalo die tak de..aku tak kisah..aku percya kawan2 aku..asal diorang tak alihkan barang2 aku sudah...

SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT IJAN DAN PASANGAN (FADZIL) DAN SYAFIQ SERTA PASANGAN (FIZA).. SEMOGA BAHAGIA KE AKHIR HAYAT..AMIN

Monday, April 27, 2009

@kiamat sudah datang@

tadi tgh bulletin yang di sampaikan oleh teman di friendster..rase berdebar hati nih baca..marilah kite hayati isi kandungannye..Moga Allah merahmati kite..mengampunkan dosa kite..moga kite juge tergolong di kalangan umat yang beriman..amin..

1) Penaklukan Baitulmuqaddis.
bersabda: Dari Auf b. Malik r.a. katanya,Rasulullah s.a.w telah
'Aku menghitung 6 perkara menjelang hari kiamat.' Baginda menyebutkan salah 1 diantaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis.'
- Hadith Sahih Bukhari
~ perkara ni dah jadi dah... depan mata.... walaupun sekadar tengok di berita perdana jam 8.00malam @ Al Jazeera.

2) Zina bermaharajalela. .
'Dan tinggallah manusia2 yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang..' - Hadith Sahih Muslim
~ perkara ni dah jadi dah... depan mata... kat mana mana ada perkara macam ni. dah tahu malu lagi. kalau nabi Muhammad PBUH masih hidup, pasti baginda sedih melihat kejadian ini. sebab bukan ini yang baginda inginkan dari umatnya.

3) Bermaharajalela alat muzik.
'Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan & perubahan muka'. Ada yang bertanya kepada Rasulullah;
'Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?' Baginda menjawab: 'Apabila telah bermaharajalela bunyian(muzik) & penyanyi² wanita' - Ibnu Majah
~ perkara ni dah jadi dah... depan mata..... paling senang nak jumpa depan television. adanya rancangan Akademi Fantasia, Malaysia Idol, artis perempuan yang membawa imej muslimah... dan pelbagai lagi... ini tak termasuk artis wanita yang macam perempuan nasrani dan yahudi.

4) Menghias masjid & membanggakannya.
'Di antara tanda2 telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegahan dalam mendirikan masjid' - Riwayat Nasai.
~ memang dah nampak dah... tak payah tengok kat luar negara, kat Malaysia ni pun ada... masjeed cukup main besar, tapi tak ramai jemaahnya. tempat yang ramai jemaah, sampai melimpah-limpah tak muat nak masuk buat solat jumaat tak nak diperluaskan lagi masjeed tu. biasanya orang macam ni lebih pentingkan, masjeed mana paling canggih... cantik....

5) Munculnya kekejian, memutuskan kerabat & hubungan dengan tetangga tidak baik.
'Tidak akan datang kiamat sehingga banyak
perbuatan & perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim & sikap yang buruk dalam
tetangga.' - Riwayat Ahmad dan Hakim.
~ ada anak tak mengaku ada mak/bapak pasal malu...... ada jugak bapak yang tak ingat anak, suruh orang lain bela.... bila anak dah besar, tak payah bela lagi, baru datang carik anak...

6) Ramai orang soleh meninggal dunia.
'Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang2 yang baik& ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang2 yang hina & buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran'
- Riwayat Ahmad
~ boleh kira berapa jer para ulama' yg tinggal... kalau yang ada ada ni tak tahu komitmen dia yang sebenarnya, samada betul tanggungjawabnya untuk kepentingan islam atau sekadar tempelan batuk di tangga..

7) Orang yang hina mendapat kedudukan terhormat.
'Di antara tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka' bin Luka'(orang yang bodoh & hina).. Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh 2 orang mulia' - Riwayat Thabrani
~ George Bush, Ariel Sharon & kat Malaysia pun ada....

8) Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja.
'Sesungguhnya di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalnya saja.' - Riwayat Ahmad
~ jiran sesama islam pon tak bertegur sapa...

9) Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang.
Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a. 'Di antara anda² telah hari kiamat ialah akan muncul pakaian² wanita & apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang'.
~ fesyen zaman skarang (tube, spaghetti strap, g-string etc.)... pakai kat umah cukupla tunjuk kat laki, dapat pahala besar... ini siap tunjuk kat orang.. nak tunjukkan betapa besar "lurah aku", betapa besar pinggul aku", betapa ramping badan ku... betapa 'flat' perut ku .... etc... masyaAllah. kan senang pakai baju kurung, nak duduk selesa, nak berjalan selesa, nak buat ibadah umum (macam keluar bekerja mencari rezeki, pegi berniaga dan jumpa orang, menghadiri majlis perkahwinan etc) pun selesa. apatah lagi ibadah khusus (bersolat, tak nampakla kulit kalau telekung jarang, nak berzikir pun seronok, sebab menutup aurat, sebab berzikir ni walaupun pendek, tapi berulang kali memang ada kebaikannya, hanya Allah yang tahu, bukan kita.)

10) Bulan sabit kelihatan besar.
'Di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung( membesarnya) bulan sabit.' - Riwayat Thabrani
~ tak caya gi tengok... atau tanya orang yang biasa dengan ilmu ini. pasti mereka tahu.

11) Banyak dusta & tidak tepat dalam menyampaikan berita.
'Pada akhir zaman akan muncul pembohong2 besar yang datang kepadamu
dengan membawa berita2 yang belum pernah kamu dengar & belum pernah
didengar oleh bapa2 kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu & memfitnahmu' - Sahih Muslim
~ Siaran TV kerajaan dan swasta, akhbar2 harian & majalah² yg popular skarang nie....... macam macam kan ....

12)Banyak saksi palsu & menyimpan kesaksian yang benar.
'Sesungguhnya sebelum datang nya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu .......
& disembunyikan kesaksian yang benar.' -Riwayat Ahmad
~ tengok kes peperangan Iraq ... soheh serta sah nampak, tapi kita atau orang yang sepatutnya ...... buat tak tahu jek....

13) Negara Arab menjadi padang rumput & sungai.
'Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput & sungai²' - Sahih Muslim
~ Dubai dah turun salji... Mina (tempat orang buat haji- bersihkan dosa) dah kene banjir....

TOLONG FORWARDKAN KEPADA TEMAN² LAIN!
Dari Abdullah bin 'Amir r..a., Rasulullah s.a.w....bersabda:
'Sampaikanlah pesanku biarpun...
1 ayat...'

@boring@

erm tak tau nak wat pe hari nih..bangun agak lewat.. :P, wati datang bilik tanye nak teman die tak pg pejabat HEP amek borang lanjutan PTPTN die..die tak tau pejabat HEP kat mane..so blei la aku ikut..dari nak pg klinik kononnye, tak jadi la..pg la ke KPS menuju pejabat HEP..pastu kuakan duit, ikut munet pegi pejabat bendahari..cek amount yuran kene bayar..ok la tak la byk kali nih..tinggal lagi aku terpikir nak lanjutkan scholar aku nih..ntah dapat ke tak nanti..surat pon lom bertaip..

then after that gi 12 college pg makan tgh hari..cita2 aku nak puase ganti..tapi tersangkut di tgh jalan..hopefully khamis nih aku dpaat jua lakukan..tak pon sok pon bolei..erm balik je layan internet..pastu bace novel sket..betapa bosan idup skang..nak study malas plak..ape la aku nih..malas je semedang..agak2 ler..huhuhu..lame tak tgk wayang..

minggu nih nak ikut undangan perkahwinan..2 kawan UM dah nak nikah..moga bahagia mereka selamanya dengan pasangan masing2..aku sahaja yang dalam dilema..

Sunday, April 26, 2009

@Hari Tentera Laut.Jom Heboh.makan beramai.KFC@







aku baru balik dari umah nih..best dapat balik umah..aku nih dah tiap2 minggu balik umah..kat Lumut ada hari armada..sangat best..aku tak pegi pon jom heboh tuh..pegi naik kapal je..
mase mule2 pergi, kitorg parking jauh..diorg kate kalau nak masuk ke markas armada kene naik bas shuttle..tapi orang yang tunggu bas kat situ kate, dah 2 jam diorg tunggu, tak dapat2 bas gak..agaknye port diorg tunggu tuh tak kene..jadi, adik aku Gee pon pergi amek kereta kat parking utk maju ke depan, cari parking yang dekat dengan markas..mmg ramai sangat orang kat sane..nih la kali pertama Jom heboh wat kat Lumut serentak dengan hari armada..aku punye tujuan hanyalah nak naik kapal tentera..lame dah tak naik..dulu masa kecik je naik masa abah masih lagi menjadi koksen (aku tak tau eja) kapal..

sampai je kat parkir yang lebih dekat, kami terpaksa jugak menapak ke markas armada..ada dalam 1km jalan kaki..panas sungguh hari tuh..nasib baik ada payung kecik dalam beg..jadi la utk cover raihan si kecil kitrg tuh..yang pergi hanya aku, Gee, mak dan raihan..abah ada project baru ukur kedalaman laut kat port lumut..pagi2 lagi abah dah turun ke laut..

then sampai je kat markas armada, kami makan kat pizza punye tempat jualan..alas perut utk makan tgh hari, singgah toilet jugak..toilet tuh toilet pasang siap..then berjalan2 ke kapal, banyak aktiviti yang dah di susun oleh pihak TLDM sepanjang dua hari tuh..kat dalam laut ada acara gusti bantal atas batang pinang, pelawat jugak berpeluang naik bot paskal..

kitorg nampak kapal KD Kinabalu no 14! kapal yang abah pernah keje dulu..erm tingat mase kecik, kitorg naik kapal tuh masa hari keluarga kapal KD Kinabalu..tak salah aku mase tuh aku dalam darjah 1 atau tadika..mase tuh senang sangat nak naik kapal tentera nih..maklumlah, abah mase tuh koksen.abg2 navy waktu tuh baik..tak marah pon kitog turun naik kapal, luar masuk dalam kapal..pergi dapur kapal, mintak ais krim la..pergi bilik abah dalam kapal..ada katil lipat2..katil bolei lipat jadi dinding..mase tuh mmg kagum..kapal kan kecik, tp nak muat ramai org, jadi satu bilik kecil utk abah, ada meja tulis dan katil..

tapi utk hari armada, tak dapat nak masuk dalam kapal..luar kapal je..isi perut tak dapat tgk..erm nak tgk bilik abah dulu..pegawai kat situ cakap, kalo ade abah, mungkin bolei masuk..tapi abah plak tak de..leceh la..kapal tuh nampak kecik plak..dulu aku rase besor je kapal tuh..mngkin dulu badan kecik, jadi sume pon nampak luas dan besor..

then, jalan pulak ke expo yang ade..banyak sgt..singgah kedai jual kain songket..murah jugk..beli 2 pasang kain songket utk wat baju mase kawin abelong nanti..dan 2 sampin songket utk abah ngan G..then singgah pulak kat gerai hospitaliti dan kulinari navy..belajar plak care2 nak wat fruit carving..menarik..baru tau mcm mane basic nak wat buah hiasan tuh..then belajar plak seni lipat napkin..mmg seronok!mase sebelom kitrg dtg, tak de sape nak belajar menda tuh..tapi after kitorg datang, siap org rakam lagi ape kitorg wat..hehehe..

then mak kate, tak nak naik kapal lagi ker?erm dah rase puas hati dah dapat naik KD Kinabalu..nak mengimbau kenangan lama je..lagi pon tak dapat masuk perut kapal..kalo ade ahli keluarga navy je baru blei masuk..tak besh la mcm tuh..lagi pon bawak budak kecik..payah..raihan pon dah penat, panas hari tuh mmg bukan main..bahang sgt2!air berbotol2 kitorg beli..

then diam tak diam, jalan dah kol 345,mak tak solat..pegi surau kat situ tak de plak telekong..nak pinjam kat org yang ade kedekut plak org tuh..akhirnye, kitorg decide balik je dan semayang kat luar..Gee pg amek kereta, mak ngan aku tunggu kat padang berdekatan markas, ramai jugak org wat mcm tuh..senang..kalo tak penat sgt..jauh tmpt parking dengan markas tuh..di sebab kan panas yang teramat, aku nampak ade org pakai topi payung..kreatif..tibe2 nampak org jual payung tempat kitorg tunggu Gee tuh..mak tertarikh..die teringatkan cik abang die..kalo pegi mancing ke, panas bolei pakai payung tuh..tanye abg jual payung kate RM5 je..so kitorg beli 2 payung..ade gak budak2 main belon buih..pandai org tuh cari duit..kreatif..

then, balik..telefon abah tanye kedudukan die kat mane..katenye kat pondok kami kat tepi laut..kitorg pegi solat dulu..then singgah pondok abah..kat area pondok abah tuh ade jugak expo..setelah bertahun2 Lumut tak semeriah tuh..mmg hapening..teringat waktu kecik2 dulu ada Pesta Laut Lumut, mcm2 activiti ade kat teluk batik, kat pekan lumut waktu tuh..aku rindu zaman tuh..harap satu hari nanti akan ade balik..

lepas solat, lepak ngan abah kat pondok, pekena laksa kat warung dekat ngan pondok abah..pergh sedap..Gee ngan abah order mee goreng basah..terbaik gak la..mmg sedap..abah pon mmg selalu lepak situ kalo pegi laut..ingat lepas makan nak jalan lagi..tapi hari pon dh lewat..aku pon rimas badan melekit..balik umah, aku mandikan raihan dan aku mandikan diri aku gak..sedap skit badan..kenyang lagi satu..hari tuh gembira sbb dapat naik KD kinabalu..tak kisah pon tak pegi jom heboh..
-------------------------------------------------------------------------------------------------

hari ahad,pagi tadi asyraf anak jiran aku yang jaga raihan datang ke umah "cik som, cik som maka ajak datang umah sarapan ramai2"..mmg tuh la budaya org taman aku..kitrg mmg ade geng jiran2 yang kamcing..ade la dalam 5-6 keluarga yang salu wat makan2 same2 salu hari ahad pagi dan tengah hari..kdang2 kitorg berkelah ke pantai ke..nih pon ade plan nak pegi berkelah kat air terjun bulan 5.. aku rase jarang ade org sepakat cam kitorg..

mak pagi tadi bawak cucur ikan bilik..habis gak..yang lain ade bawak kuey tiaw gorang, bihun goreng..tgh hari plak mak wat ikan goreng yang abah tangkap dan sotong masak sambal tumis..yang lain pon bawak gak..kirenye kongsi2 lauk..variety sgt..mewah gile makan..syukur alhamdulillah..
-------------------------------------------------------------------------------------------------
mengenangkan kitorg mewah makan tgh hari dan pagi tadi..tadi mase sampai kat pudu,KL aku ngan adik aku Gee makan kat KFC..tgh makan kat KFC,ade sorg uncle Cine nih datang ..meja berdekatan kitrg tuh dah habis makan, dah blah..uncle cine nih tgk kat meja tuh kalo2 ade makanan lebihan org yang dok kat meja tuh..die nak makan..tgk2 tak de sisa yang blei dimakan..die tunggu kat satu meja lagi..tunggu org lain habis makan..utk die amek plak sisa org tuh..aku sian sgt tgk die..aku pon tak banyak duit tadi..ade la dalam rm7 dlm beg duit..adik aku pon sengkek gak..tapi kesian sgt kat org tuh..ntah die dah makan ke blom hari tuh..walaupon die tak la compang camping, tapi dah sampai nak amek sisa org lain makan, sgt menyedihkan aku..aku at least ade gak duit nak makan even set jimat skali pon..

aku pon kuakan skit duit utk bagi uncle tuh..kitorg panggil2 die, die wat tak dengor plak..sampai dah habis makan, baru la kitrg bagi duit tuh..ade gak org lain dah habis makan, die mmg target meja uth dari tadi..sbb org tuh pon makn tak la habis mane pon..budak yang keje kat KFC nih pon baik sgt hati die..die tak nak org pandang serong kat uncle tuh, die amek kotak elok bungkuskan sisa ayam yang elok bagi kat uncle tuh..sbb uncle tuh mmg nak makan sisa tuh..mase kitrg bagi duit tuh pon die mcm nak taknak je duit kitrg..die pon makan sisa tuh..aku sebak sgt waktu tuh..air mata aku start mengalir mengenangkan ade orang yang susah dari aku..sanggup makan sisa orang demi nak mengisi perut..alangkah bersyukurnye aku ada duit..dapat makan benda sedap..terima kasih Ya Allah, berikan kami rezeki..agar kami tak kebuluran..moga Kau beri hidayah pada uncle tadi, dan memberi rezeki kepadanya..walaupon die kafir, tapi sebagai org yang berperi kemanusiaan, kita mesti tolong..tuh prinsip aku..tak sanggup tgk org susah..aku nak jadi kaya, agak aku dapat tolong orang susah..aku nak jadi doktor..utk berdakwah dan menyelamatkan dan mengurangkan derita org lain..semoga Allah mengampuni dosa2 ku..dan mengkabulkan doaku..amin...

Thursday, April 23, 2009

@balik umah lagi@

tadi pi red box Garden,mid valley..dari kol 1pm sampai 6 ptg..sampai nak kuar anak tekak aku nyanyi..suara pon mnjadi semakin sumbang..idung tersumbat..erm dah lebih 1bulan aku ada nasal block nih..bile lah nak ilang tak tau..ubat dah makan..tapi tak sembuh gak..erm not compliance that la why..

sok 830pagi aku akan bertolak balik lumut..ada hari armada..sonok..ade gak jom heboh..first time kat lumut..kat tldm plak uh..lame tak masuk base tldm...

aku tak mandi lagik nih..hehe..bubye..

Tuesday, April 21, 2009

@umah opah@

umah opah


sambungan kisah minggu yang besh, lepas balik dari pangkor, kak yatt masak remis tuh..makan ramai2..hehehe..

esoknye plak kitorang pergi balik kuala kangsor..kalo kuarge kami mmg panggil balik kuale je..sampai kuala kol 11pg, beli kalse kuale gedebuk gedebab, singgah plak kedai bunge pastu kitog pun sampai umah opah around 12pm mcm tuh..

sampei je kuale, kami di sambut oleh opah dan raihan yang cumeii banget tuh..masuk je umah, opah ngna mak ndak tgh masak lauk tgh hati..aku ngan abah dah tak tahan nak makan laksa kuale..lame ngidam nih..nyam2..

dah hbis makan, taler nasi pulak..mmg aku perut besor..hahaha..dah habis melantok nasi, bersantai sebentar di atas ghusi umoh opah, tgk tv jap, melayan raihan yang dah bawok kuo hgusi kecik patin dari bilik belakang..main kawin2 la..lompat2 la..ngeri tols la si kecik nih..mase sampei tadi, kak yatt bawak buoh jambu kecik..erm macam nak gi ngait je buoh tuh..

aku, kak yat dan raihan memulakan operasi..mule2 gune ngait kecik je..bukan pengait pon, batang kayu letak pelita je..ada paku jadi la amek buoh bawoh2..tapi geram plak la buoh kat ateh yang lagi meroh dan beso..aku pon manjat la mcm jantan..

banyok gak la kitorg punye hasil..plan nak wat cicah kicapnye..tapi last2 sampai petang baru siap mende tuh..

dalam kol 4mcm tuh, aku gian sgt nak mandi sungei..abah ngan abelong tido..kak yat kate die ngan abelong tadi dah nengok blakang..semok bebenor kate deme..aku pon kate, jon le kite nebeh..aku ajok aboh pg..aboh kuokan golok die dari bonet kete, pinjam mesin dari cek enon jiran opah..

operasi menebeh pon berlangsung..aku mengclearkan jalan yang aboh dah mesin..habis sume..aku ngna mak sempat ngutip pucuk paku..lei gak wat lauk malam karang punye makan..ikut lagi abelong, sampei tebing sungei..erm turun ikut apelong yang menetok dahan kecik yang menggelapkan kawasan sekitor..dalam gak air tuh..takat dada ade..tapi tuh pon sbb selut ngan ayo tgh dalam..


dah tuh kami pon bermandi manda sambil berusaha nak membiarkan dahan2 yang di tetak hanyut mengikut arus..tapi sbbkan tak masuk 'jalan' arus ke hilir, dahan2 tuh balik semula ke tempat kitorg mandi..mmg rimas..kak yat pada asalnye tak mo turun..takut dalam katenye..tapi setelah nyamuk asyik mengetip kakinye..maka nak tak nak kami pon ajak die dengan memberi option yang besh..nak dok atas kene ketip nyamuk ke, nak turun sungei yang tak kene ketip nyamuk nih?kak yat yang gian nak mandi sungei pon menggagahkan diri le turun..

die geli2 skit jalan dalam selut tuh..tapi lame2 die dok main ngan selut tuh pijak2 ngan kaki..bermandi manda sambil2 amek dahan biar masuk 'jalan' arus sungei, G sampei ngna kamera abelong! yea!blei tangkap gambo..banyok gak kitog bergambor mase tuh..siap wat aksi rambo n mcm2..aksi mangge pon ade..hahaha..ade gak jet ski ngan kayak gergasi..sempena ulangtahun keputraan Sultan Perak jatuh pada hari tuh..19hb April, maka kat kuale mmg ade aktiviti sukan air..mmg tradisi..

dalam nak magrib kitorg masih leka mandi dan bergambo..abah dari ateh tebing dah menjerit dah suh naik ateh..hahaha..mcm dak kecik..pas je nek, kitorg mandi kat bilik ayo luo rumoh..sempat lagi bergambo mase tuh..aku tukor baju je, pastu mandi kat bilik ayo dalam sbb tak cukup bahan mandi kat luo tuh..

maghrib,selesai solat,menjamu selera dengan pucuk paku masakan opah yang kelas gitu..opah masak lemak pucuk paku yang fresh lagi deboom tuh..perg sedap..ada plak kari daging lebih2 tgh hari tadi..syokkk..ikan bolos goreng yang abah tangkap bagi kat opah..sumenye mcm hasil sendiri..ikan abah tangkap, pucuk paku mak kutip..

erm dalam kol 830 mlm, abelong dha mengerah kami, nak balik KL dah..sebak sungguh hati aku..aku dah 2minggu bersama mak ngan abah..nak kembali balik UM utk berjuang lagi 6bulan utk mendapat segulung ijazah..aku peluk mak, sebak..dan mengalirlah air mata dari budak yanghatinye sungguh sensitif dengan emosi...peluk mak, peluk abah, salam mak salam abah, cium mak cium abah..begitu jugak aku wat kat opah, mak ndak dan raihan..raihan plak, pakai beg kecik die warne pink..konon nak ikut kitorg balik KL, siap cakap kat mak "bye"..kitrg tanye die, raihan nak balik ek..dengan anggukan, ermm nak 'alik'..bye..

tapi tuh la mane la dak kecik tuh blei ikut kitorg, maka mak ngan abah terpaksa le bawak die jalan2 pasni..dalam kete, aku, Gee , abelong ngan kak yatt menyanyikan lagu selalamt hari lahir kat abah yang jatuh hari esoknye..mak ndak cakap, patut beli kek..ha ah ekk..lupe plak..kekeke..tak pe la..bersama abah pon dah cukup bermakna wat abah mase tuh..abah plak siot je bagi cuti utk semua rakyat negeri perak masa hari jadi die esoknye..konon je tuh..melwok je abah..erm rindu abah..minggu nih aku balik lagi..blei plak tertinggal kunci bilik kat umah..aduhai..

minggu nih weekend ade jom heboh kat TLDM, ada jugak hari armada..nak naik kapal..sape2 nak ikut lei join aku balik lumut!itu je..bubye..

Monday, April 20, 2009

@weekend yang sgt besh!@




weekend kali ni amat bermakna skali dalam hidup aku bile semua family aku berkumpul anak beranak..abelong, kak yatt dan Gee balik lumut sampai kol 2pagi..aku dah tido waktu tuh..terjaga gak..tapi sbbkan aku dah makan ubat, jadi aku tak la menyambut diorang..

siang 17hb, aku ngan abah pegi laut, tanya bot besor skit, nak sewa..abah cakap bot abah tak cukup nak muat 7 orang skali gus pusing pangkor..jadi abh sewa bot kat abg nuar, orang yang ske mancing mcm abah gak..bot die besor..

18hb tuh, dalam kol 11pg kitorg bertolak pi pangkor..aku ngan abah tunggu depan pondok, mak abelong,k yatt, Gee ngan Raihan naik dari ikan bakar kat teluk batik..abah bawak life jacket utk keselamat para penumpang..tapi hanya mak ngan k yatt je yang pakai mase pegi..

raihan syok makan ais krim mak belikan..mak gak beli roti ngan sardin utk wat sandwich sbb kitorg pon dah rase lapo time tuh..hehehe..

sampai je pangkor, kitorg pg ke Teluk pasir tepung..abelong bagi name tuh..mmg besh..di tambah pule makan sandwich buatan mak ngan aku ngan k yatt..jadi la alas perut..kitorg siap tangkap gambor dalam air..abelong bawak kamera olympus hak milik kerajaan tuh bersama..so mmg masyuk la kitorg bergambor dalam air!!

stesen berikutnye, kitorg singgah depan Pangkor Laut island..biase je tempat tuh, menurut abg driver bot (abg nuar) tempat nih la pembiak nyamuk denggi, ramai gak tourist yang kene denggi mase bercuti kat sini..malu je kan..abah try nak tangkap landak laut, tapi tak masuk pon dalam penyauk..ade ke tempat peranginan mcm tuh ade landak laut yang berbisa kat pantainye..bahaya tols..

then, singgah taluk nipah, makan tgh hari..aku pekena laksa..perghhh sedap gile..raihan plak nak gak join makan..tapi mcm biase la si kecik tuh, main2 je..masukkan laksa dalam cawan, masukkan telur dalam air tin soya..mcm2..raihan plak kitorg tak pakaikan pampers..maka sambil die berdiri atas kerusi, sambil die pon kencing..hahaha..mmg budak2 tak de akal..pakai tembak je la..

then menuju ke pulau coral atau pulau Giam, Gee siap beli gogle lagi nak snorkle..aku ngan die turun tgk ikan..malas nak tgk coral..bagi makan roti yang kitrg baru beli kat kedai mase mendarat di teluk nipah..kak yat plak try nak menyauk ikan kat situ..hehehe..aku pon same gak..berbekalkan gogle berharga rm8 satu tuh..dapat gak la menikmati ikan yang kiut miut tuh..walaupon dah banyak kali aku gi pangkor, tak jemu aku berenang dan berenang..seronok!

kemudian, ke coral bay..sebelah teluk nipah je..air kat sini lagi jernih dari teluk pasir tepung..ape lagi, sesi menangkap gambar dalam air pon berlangsung..mak nak solat waktu tuh, sbb dah kol 4 tapi mak tak bawak telekung, jadi wat la kain pelekat abah jadi telekung..tapi susah..mak punye telekung buatan sendiri tuh tercabut, maka terbatal la solat mak..modified skit telekung tuh, maka dapat gak la solat..muslim, maka solat itu tiang agama..di mana kite berada, solat mesti kene wat kan?

leka punye leka mandi manda, mak ngan Gee layan cari remis..banyak remis rupenye kat pantai nih..apo laei, aku, kak yatt mak ngan G sume dok cari remis..mmg sonok..dapat gak la 1kg remis kitorg cari..

habis cari remis, bertolak pulang, sampai darat kol 530pm..aku ngan abah turun kat pondok..tapi sbbkan air dah surut time kitorg tibe, bot tak lei parking kat dpn pondok abah..maka ia tersekat di lumpur kat situ..kami berusaha reverse bot..mmg lame..ade gak nak sampai 1jam berusaha..maka kitorg parking bot kat tempat jauh skit..lame dah aku tak masuk kat selut berlumpur nih..hahaha..pengalaman tak dapat di lupekan.. pasni nak cite plak kitog pi kuala..tunggu!!!

p/s: gambar2 ehsan dari abelong aku.. http://yattdanyell.blogspot.com

Thursday, April 16, 2009

@bolognese hangusss!@

assalamualaikum dan selamat pagi!!
hari nih aku bangun je subuh, tak tido balik, bukak laptop..gian nak bukak internet..dah 1 minggu aku kat umah..godek2 wireless port kat umh nih tak pat gak bukak tenet..
tapi semalam usaha aku berjaya dengan menggodek2 wayar telefon kat umah..dan akhirnye berjaya!!

tadi lapo sgt, nak makan la kuah bolognese yang aku masak semalam, sarapan pagi tak de..so panaskan la kuah tuh..aku plak pg sidai kain yang dah di basuh semalam..erm sume keje aku wat..almaklumlah..dah dok umah macam mak mak aaa..raihan dah kene anto umh mak cik odah..tengah ralik sidai kain, aku terlupe aku panaskan kuah tuh..perggg berasap dapur..hangus bolognese aku!!!tuh pon abah yang perasan.kalo tak tak tau la..dapat la skit yang tak hangus nih..skang tgh menikmati kuah tuh..dapat kuah je jadi la..

malam nih abelong, tunang nye dan G akan balik umah..tak saboooo nak kumpul satu family..

Monday, April 6, 2009

~@result@~

subhanallah Maha suci Allah..segala ketentuan hanya di tanganNya..walaupun aku rasa aku bolah buat dalam peperiksaan hari tuh..Allah jua yang tau aku masih belum bersedia lagi utk bergelar doktor tahun ini..

pagi tadi, aku kene Viva Clinical..ingatkan ok boleh buat..apekan daya..soklan basic Prof tanye aku salah jawab..akibatnye..aku kene extend lagi 6 bulan..aku redha..tak lei nak wat pape..ntah la..sedih jugak..tapi semua itu takdir Allah..aku hanya mampu berusaha lagi..moga aku jadi doktor yang selamat utk 6 bulan lagi..hehehe..buat kawan2 yang sudah bergelar doktor esok..aku ucapkan tahniah..aku suke juga kawan2 yang berjaya..

tahun nih agak ramai jugak budak UM yang kene extend..21 orang..alahai..moga kita2 yang extend nih tak midah putus asa ek..ada banyak masa lagi nak perbaiki skill dan ilmu perubatan..aku jua bersyukur, kerana Allah bagi satu lagi peluang.6bulan je lagi Nor Syuhada..ada hikmahnya..

aku senang jugak nak uruskan perkahwinan abelong..tapi apekan daya..tak de duit la nak beli hadiah nanti..ok senyum selalu..Nor Syuhada takkan cepat mengalah..Allah dan CintaNya tetap bersama ku..Amin..