Monday, March 30, 2009

~@short case@~

setelah menempuh long case hari ni..hati aku terasa lapang sangat..tinggal lagi 1 exam je nak habis final mbbs..moga aku lulus utk peperiksaan kali ini..malam nih impian aku nak layan one piece sampai lewat pagi..release tensen..cet? nak release ape..aku nih asyik nak releks je..hohoho..pape pon i know myself better..kekeke..izan nih menyebok nak tgk facebook die..cou cincau!

Thursday, March 26, 2009

~@TALENTIME, mak..@~

i don't believe that i'm crying sooo bad after watching the TALENTIME movie directed by YASMIN AHMAD..its so touching..huaaaaa..mmg sangat best citer tuh utk orng yang mmg concertrate to the movie..dalam sume cite yasmin ahmad..this one aku salute gilerrr aaa..

it all about culture and what goes around us..mmg ade kisah tragik, love and mother..huhu..i love this movie so much..nak tgk lagi rase nye..although the ending quite confuse, tapi aku menangis tak lei stop..paling best, all the songs kat dalam cite nih mmg best sgt2..ade lagu hindustan yang perghh..mmg menusuk kalbu..kombinasi lagu dengan sence mmg kene..nak tgk lagi la lepas habis long case and short case..

erm teringat kat exam, balik tadi usai solat isyak..sebak rasa hati..aku nak sangat lulus kali nih..moga Allah dorong aku utk lakukan yang terbaik..aku ingat nak balik rumah..i want to meet my parents n raihan..miss them like crazy..after tgk cite talentime nih lagi kuat lagi hati nak balik..walaupon aku tau, prognosis nak blaja tuh akan rendah, tapi aku akan puas hati bile dapat bersama org tersayang..its the best moment that i have..but i must try very hard to push myself to study at home..erm thinking about the books that i want to bring along..tak nak bawak banyak..tapi mcm nak baca semua..pikir2 nak bawak oxford medical handbook,ONG n notes paeds aku..cukupla..takut bawak banyak2 tak terbaca..badan penat je kendong beg berat..but hopefully i can study at home..plz ya ALLAH, beri ketabahan dan kekuatan..

--------------------------------------------------------------------------------------------------
actually aku nak cerita sket sejarah hidup sebelum aku lahir..mungkin ade yang tak tau..ntah la tibe2 teringat kisah yang mak pernah cite kat aku..

ramadhan, 1985

mak packing barang masuk beg plus barang2 baby..sambil abelong yang waktu tuh berumur 2 1/2 tahun sebok2 tepi mak..abah cek2 kete volkswegen kitorg yang bernombor plate MB 2407..
mase tuh mak tgh mengandungkan aku..

pagi ahad tuh, abah mak abelong n aku yang dalam perut memulakan perjalanan kami utk ke MUAR JOHOR kampung sebelah mak aku utk berhari raya..dulu tak siap lagi lebuh raya utara selatan, so ikut jalan biase je..

dalam perjalanan, abah ikut kampar..waktu tuh, mak dah agak cukup bulan nak lahirkan aku..due date mak utk bersalinkan aku adalah 19hb Jun 1985, so mak tibe2 rase contraction (mcm nak bersalin) on the way tuh..jadi abah pon berhentikan kereta, dan tanye mak, dah nak sampai waktu ker?mak kate ye kot..so abah pon singgah hospital teluk intan..sampai hospital teluk intan, mak punye contraction dah kurang..mak kate ok..boleh teruskan perjalanan..

sampai kat sabak bernam, contraction datang lagi, abh singgah lagi kat hospital tanjung karang..alih2 sampai je kat tjg karang, contraction tak de lagi...maka perjalanan di teruskan..akhirnye sampai la mak ngan abah,abelong dan "aku" kat kuala lumpur..kitorng singgah umah mak ngah, mase tuh dah petang jugak la..lepas bukak pose waktu tuh..contraction mak datang lagi..

abah kate jum la pergi university hospital (PPUM), mak kate tak pe..contractionnye tak teruk..kalo teruk baru pergi..mak nurse, labour ward plak tuh, so die tau la bile waktu nak beranak..ok la tido semalam umah mak ngah kat sea park PJ..sok paginye lepas subuh, mak abah teruskan perjalanan ke muar..

ikut seremban, lagi skali aku wat hal..tendang perut mak..contraction datang lagiiii..nakal tols aku..ske susahkan mak..sian mak..abah pon singgah hospital seremban..kat depan pintu je lagi nak sampai..alih2 hilang lagi...hampeh tols aku nih..kalo tak aku jadi org negeri 9..

truskan la perjalanan sampai melaka..rasa lagi..tak jadi lagi..maka, sampaila kami di muar..lepas bukak pose sampai kot..sampai2 je..abah kate "haa..nih la hospital yang awak nak bersalin tuh..dah sampai pon kite..."

mak hanya tersenyum..baik pulak aku waktu tuh tak menendang mak..dalam kol 10pm mcm tuh, mak rase contraction tuh lagi..kali nih lagi kuat dan kerap..mak kate, this is the time..abah pon cepat2 bwak mak pergi hospital, mak sakit agak lame..masa lahirkan abelong, mak operation due to pre-eclampsia..skang mak try gak nak bersalin biase, unfortunately, mak punye pelvic brim kecik..tak bolei..so emergency caesarian section must be done..

doktor yang kendalikan operation adalah DR. Murad..tak salah aku..nanti clarify n mak..tepat 5.52 pagi, waktu org sibuk2 nak selesai sahur..lahirlah aku ke dunia yang fana nih..alhamdulillah..tanggal 17hb jun 1985, seorang bayi perempuan hasil perkongsian hidup dan cinta mak ngan abah, lahirlah aku..terima kasih mak lahirkan syuhada..

rambut aku lebatt sgt mak cakap..kulit merahh..rambut aku abah cakap ade 3pusar..tuh degil..hehehe..semua yang ade kat kampung waktu tuh melawat mak..waktu tuh, sape kene caesar, kene dok ward 1minggu..aku lahir 3hari sebelum syawal..so mak beraya kat hospital...

mak terpikirkan nama nor huwaina dan nor syuhada utk aku..mak tanye atuk, atuk cakap nor syuhada lebih baik..maksudnye juge baik..para pejuang yang mati syahid..(semoga aku tergolong dalam org yang mati syahid)..mak abah gembira dengan nama tuh..maka jadi lah aku NOR SYUHADA binti DIN MUSTAFAHA..bayi perempuan yang lahir dengan berah 2.94kg..kecik je..hikhik..

teringat balik kisah mak pernah cerita nih, aku sebak sgt..aku dah buat dosa kat mak..sedangkan mak sentiasa sabar dengan kerenah aku dari sebelum aku lahir lagi..mak, orang sentiasa susahkan mak..tapi mak tetap maafkan syuhada..org sayang sangat kat mak..mak idola org...maafkan segala dosa org mak..doakan anak mu menjadi doktor yang baik..mengerjakan fardhu kifayah..yang mak selalu pesan..orang nak jadi doktor yang boleh tolong org..menjadi doktor muslim yang menegakkan agama ALLAH..

mak, kau permata hati ku..takkan lenyap kasih sayangmu terhadapku,
walau berkali aku menyakiti mu, kau tetap maafkan aku..
tangismu, peritmu melahirkan aku..
aku sangat terharu..
aku kejam,
aku pernah menuduhmu bukan ibuku, hanya kerana aku sesal dengan sikapku yang boros..
aku bodoh mak..berkata tanpa berfikir..berkata dengan emosi ku yang kusut..
kau kecewa dengan sikapku..
kau menangis mak, aku jua..
aku sesal sungguh dengan sikapku yang melampau itu..
maafkan aku mak..aku kejam terhadapmu..org yang mengandungkan aku..yang sakit berkali2 tapi kau tetap sabar..
aku cintakan kau mak..aku rindu kan kau mak..makkk..syuhada sayang mak..mak satu2 mak syuhada..tiada lain..Puan KALSOM BINTI LIMAT..aku SAYANG PADAMU..

~@alhamdulillah@~

setelah menempuh xm yang mencabar..iaitu OSCE bahagian satu, alhamdulillah, syukran kepada Allah aku rasa LULUS itu ada dalam genggaman..moga Allah merahmati aku..aku nak lulus..InsyaAllah aku akan berusaha lagi utk long case aku dan short case pada hari isnin dengan khamis minggu hadapan..buat kawan2 tercinta..doakan aku..moga aku bergelar DR NOR SYUHADA pada 7hb april nanti..amin..:)

Monday, March 23, 2009

~@di tag oleh kak yatt@~

1. what where you doing 5 years ago? (2004)
- habis matrix, dapat 4 flat~pergh bangge kejap!
- dapat masuk UM, medical course ~ bangge lagi!(dengan kembang idung)
-jadi junior, kene ragging, tapi tak severe..look down, greet senior blablabla..
-enjoy hidup kat KL dapat duit PTPTN yang dihabiskan ke wayang dan makan2.. (bad attitude..don't follow me)
-sbbkan terlalu enjoy..exam failed kene suplement, padan muka malas blajo!tak dapat cuti..sedih..gembira balik lepas lulus supplement..

2.What were the 5 things on your to do list today?

.:: xm-paper 1~selesai sudah..alhamdulillah..amin
.:: Lepak layan facebook..wat blog nih setelah di tag
.:: tido..
.:: bangun, rehat n practice for OSCE xm tomorrow
.:: tg TB, makan..


3. What were the 5 snacks that you enjoy?

.:: Roti jagung n Butterscotch Gardenia <--- ske mcm kat yatt gak..lame tak pekena..nak beli aa
.:: Kcg Gajus,kcg tanah,pistachio <---uish same gak la..
.:: snack ring (cheez snack yang depan die ade gambar austronout)
.:: kerepek bawang (nak lagi nak lagi)
.:: Biskut kering HUP SENG + Cicah air teh 'o'.. perrrgggggggghhh <--bak kate abelong "TERBAIK"


4. What are the five things that you do if you are a billionaire?

.:: Bisnes la pe lagik (Cafe,Studio,Printing,) <--support bisnes diorg plus bukak butik n kawan BFFFF
.:: Of Coz bli umah,tanah <---bahagi2 kat adikberadik yang cume 4 org
.:: Settlekan smua hutang jika ada
.:: Derma kpd org miskin, palestin dengan supply senjata kat palestin..bukak rumah kebajikan
.:: selebihnye simpah utk keperluan masa hadapan


5. Who are the 5 person you wanna tag?
.:: hakimah
.:: BFFFF

~@paper CPC@~

huhuhu..selesai sudah satu paper..ade lagi paper lagi satu..berdebar2 rase hati..insyaAllah aku bolei lakukan..selesai xm pagi tadi, dapat taklimat OSCE, aku round ke 2 pukul 8pg kene datang dah, red cube..long case isnin petang minggu depan, short case khamis..sume 1st day xm..moga semuanya good inflow..jgn sangkut2 dah..waktu aku sume petang..lecturer akan buhsan dengan kitorg..so aku akan present case dengan ringkas dan padat!chaiyok!!!!

Thursday, March 19, 2009

~@jogging@~

alhamdulillah lega dapat kuar dari bilik yang menyesakkan..dapat keluar pegi tasik walaupon hanya berjalan..tak jogging pon.hari nih wat video lagi..magic..hehe..nanti kan kat facebook..

dalam jalan2 tadi terempak man in black but today he is in white..ala tak same la ngan aku..
hehe.pepe pun..i'm happy! legaa sangat dapat release tension plus blurr yang melampau..

badan cergas otak cerdas..walaupon hanya berjalan tapi berpeluh juge!sangat seronok..

~@blurrr@~

tadi tido dari kol 1.30pm until 5pm..hohohoho..ngantuk la..nak tidooo je..apo nak jadik nih..org berebut2 nak study..ko tido plak nor syuhada..aku blurr dah skang nih..nak bace ape???tawakal kepada Allah je la..aku bace setakat mampu je la..amin moga Allah memberkati..aku bosan dalam bilik!!!nak kua!

Tuesday, March 17, 2009

~@undangan perkahwinan@~

baru balik dari maple 14 dan swimming..terserempak ngan ijan..huhu..dapat kad undangan kahwin ijan!!! bestnye dah nak kahwin..aku nak kawin gak..tak de calon lagi..Ya Allah ketemukan aku dengan lelaki yang menyayangi aku..yang taat padaMu..yang mampu membimbing aku ke arah jalanMU..

erm nak masuk umur 24 tahun nih..ramai kawan2 yang dah kawin..ade yang tak dapat pergi..maafkan aku kawan2..ada yang dah beranak pinak..huhuhu..kawan baik aku @ jiran sebelah menyebalah..ros ngan wani..yang membesar dengan aku dari kecik pon dah kahwin..erm tibe2 tingat waktu aku darjah 6..mase tuh ade kenduri umah cik esah..aku ade tumbuh jerawat besor kat idung, jerawat batu..tapi belum baligh lagi..dah nak dekat la jugak..cik nor mak wani cakap " antara korang ber3 (aku, rod,wani) cik nor rase syuhada kahwin dulu..nampak cepat 'membesar' (matang)..tapi akhirnye..aku yang last..diorang kahwin pada umur 21 tahun..aku dah 24 tak de boyfren lagi..erm moga ada jodoh utk aku..

wani dengan ros mmg rapat, diorang skolah same mase skolah menengah, aku skolah lain..aku masuk asrama SBP, ros masuk skolah teknik mase form 4 kat lebuh cator, wani teknik manjung..masing2 haluan masing2..mase tuh wani sibuk jaga arwah kak anim yang ade brain tumor..lepas SPM, arwah kak hanim meninggal..al-fatihah wat arwahyarhamah.. then aku masuk matrik..wani ngan ros masuk kedet navy..skang dah keje navy..

ros kahwin ngan senior die dak navy gak..faizal namenye..wani plak kahwin dengan anak angkat mak die..akhirnye die terangkat dengan abg angkat die tuh..orang sabah, best fren abg ipar die..due2 kawan baik aku dari kecik dah ade anak..sebaya..sebaya raihan juge..walaupon aku tak de baby sendiri..tapi bile aku pgg raihan dengan wani pgg anak die aqil, ros pgg anak die atisya, mcm aku pon dah ade 'anak' hehehe..


huhu..lagi satu berita, syafiq sharhan kawan baik aku dari kecik gak..yang pernah menyimpan perasaan kat aku dari form 1 tanpa aku sedari..dah pon bertunang dengan gadis pilihan die..yang die jumpe mase kat ATMA..itu lah perjalanan hidup..ntah bile plak mase aku..suzila, nad, wan sabariah,ros, wani.. lepas nih ijan (sharizan) ngan syafiq naim bakal berumah tangga..moga bahagia hingga akhir hayat sahabatku sekalian..

moga Allah melimpahkan rahmat buat orang2 yang bernikah..membina rumah tangga yang bahagia, dapat anak2 yang comel dan soleh solehah..moga aku jua begitu..andai orang kata bile giliran aku, aku akan jawab 2011 giliran aku..insyaAllah..moga ad rezeki...encik XXXXXXX yang aku sayangi..moga ada jodoh antara kita..moga Allah tabahkan hati..ape yang penting, exam final MBBS kene LuLuS dulu.. ;P

Monday, March 16, 2009

~@ngantuk@~

saje nak post sumthing..
kenyang..dah erk erk..hehehe...la nih dah ngantuk..ape kah aku mengarut nih..
mari la tido tgh hari nih..besorkan pewot..kasi muncit..
tadi dah jadi sengal main magic2 kat dewan makan..
kol 2 nak gi library..study selagi ade mase..kasi pulun..aku blurr nak study ape..kite kasi study surgery ini hari..stomach CA ngan urology..ape patut kite bace..
k nak tido..dada didi duduuuuu..

Sunday, March 15, 2009

~@seminggu@~

lagi seminggu nak exam..aku jadik blurr nak bace ape..padahal belambak menda aku tak bace!!
huhuhu..mcm mane nih?? aku dah buang mase 5 hari masa kenduri kawin abg sepupu aku, 2 hari balik umah, 3 hari mase parents aku datang waktu study weeks..so aku dah buang mase 10 hari =seminggu..org len gune 1minggu dengan manfaatnye..ohh..berdebar2 laa nak exam..
Ya Allah luluskan lah aku exam final MBBS nih..aku ingin menjadi doktor tahun ini juga..besar harapan mak ngan abah..nak datang waktu angkat sumpah...jadikan ia reality Ya Allah..bantu hambaMU ini..aku hanya mampu berusaha..
Ya Allah, moga ingatanku pada mak ngan abah memberi aku keistimewaan utk aku layak lulus dalam exam nih..takut...paper..clinical insyaAllah bolei lagi..berikan lah kemudahan dalam setiap yang aku lakukan..moga aku cepat faham, tenang dalam belajar dan membaca soalan..tidak tergopoh gapah..amin..

Tuesday, March 3, 2009

~@aku hanya wanita@~

ku ingin memiliki lelaki yang terbaik utk diri ini,
namun apa dayaku seorg wanita,
hanya dengan mencintai, aku tak mampu berbuat apa-apa,
andai lelaki itu tidak juga mencintai aku..

sungguh aku menyayangi, sungguh aku memberi segala kasih dan perhatian,
namun jika dia lelaki, hanya mampu menyayangi aku sekadar kawan,
aku yang hanya wanita tidak boleh melebih lagi..
tiada daya ku utk menyuntingnya bagaimana lelaki menyunting wanita utk di jadikan suri hidupnya..
tiada daya aku wanita, memaksa dia utk menjadikan aku yang halal bagi nya..
andai dia tiada rasa apa pada ku..
walau hati mengangis hiba, walau mata mengalir darah,
jika lelaki yang ku cinta tiada cinta utk diri ku..
walau aku merindu, meremuk hati jantungku,
bermimpi siang malam ku terkenang dia..
aku hanya wanita, yang tak mampu utk melebih mengatakan hasrat hatiku..

hanya lelaki penentu segala, andai dia juga sama hasrat sepertiku,
sungguh mungkin ada jodoh antara ku dan dia..
biarlah Tuhan sahaja menentu..membuka pintu hatinya utk ku..
wanita seperti aku hanya mampu berdoa..yang terbaik untukku..
terbaik utk nya..lelaki yang ku cinta..

bersabarlah hati dalam kau mengejar cintamu..jika cinta itu tulus suci kerana Tuhan mu, DIa akan membantu mu..ikhlaskan hati mu wahai wanita..
tinggikan taraf martabat mu..bukan hanya lelaki itu satu..bukan hanya lelaki itu yang terbaik buat mu..

Monday, March 2, 2009

UM

Photobucket Album

~@library um@~

hari ini aku, iell, noli, ifah dan izan pergi study kat library um..
this is our first time being here and study here..hehehe..siap tangkap gambar lagi..
aku study obstertric..mmg ini impian kitorg nak study kat library utama masa study week utk fina lmbbs..tukar angin..hehehe..

k la nak study nih..nak letak gambar sbnrnye tapi tak lei masuk SD card iel plakk..

~@ indon bising@~

aku balik dari muo kelmarin, ade mat jawe dok blakang kerusi shida (shida balik ngan aku).
cakap jawe halus kot..tak paham satu haram pon dah tuh sura kuat gile...argh tensen..aku nak tido pon tak senang.. menyampah gilerr..

kalo sore tuh sedap tak pe..nih sore tua..muke je muda..huhuhu..mg bersabar je aku dalam bas tuh..dalam hati yang penuh asap berapi tuh, aku tingin je nak berpaling dan cakap..wei diam blei tak..org nak tido pon tak senang..

tapi sbbkan aku ngantuk sgt, jadi aku tak la cakap macam tuh..tahan je la api marah..huhuhu..mmg kalo korg ade kat tempat tuh..mmg tensen gilerr..

arghhh..astagfirullah..